Luleå vann första SM-finalen

Luleå tänker inte ge sig utan strid. Mästarlaget vann första SM-finalen mot favoriten Brynäs med 2–1. –Vi gillar att spela såna här matcher och vara i sådana här situationer, säger Luleåspelaren Jenni Hiirikoski till SVT.

Luleås Viivi Vainikka blev segerskytt för Luleå. Arkivbild.

Ishockey2022-03-30 20:14

Maktskiftet i svensk ishockey får vänta. I alla fall några matcher. Luleå tänker inte ge sig utan strid och vann den första SM-finalen med 2–1.

Luleå älskar att spela den här typen av matcher, medan Brynäs såg tagna ut av stundens allvar.

– Jag kan bara säga från vår sida att vi gillar att spela såna här matcher och vara i sådana här situationer, där allt vi gör spelar roll, säger Jenni Hiirikoski till SVT.

Brynäs vann grundserien överlägset och hade inför finalen inte förlorat en match dittills i slutspelet. Förväntningarna på Gävlelaget är att ordna klubbens första SM-guld på damsidan.

Det är dags nu efter att fem gånger har nått SM-finalen utan att vinna, i fjol just mot Luleå.

Bra inledning

Och det började bra. Brynäs tog ledningen nästan sju minuter in i den första perioden. Jaycee Gebhard la beslag på ett långsamt uppspel i Luleås zon och frispelade Denisa Krizova som sköt pucken förbi målvakten.

Matchen var sedan på väg in i ett avgörande läge när Luleå drabbades av en utvisning efter den halva första perioden. Men istället för att göra ytterligare ett mål släppte Brynäs istället in Luleå i matchen.

Luleå kvitterade i spel i numerärt underläge genom Noora Tulus efter 11.51 av den första perioden.

I den andra perioden lyckades Viivi Vainikka ge Luleå ledningen. Finländskan snappade upp ett svagt uppspel vid mittlinjen, tog sig in i anfallszon och sköt 2–1.

"Surt"

Brynäs ökade tempot i den sista perioden, men kunde inte komma åt Luleå, trots hård press mot målvakten Sara Grahn.

– Det känns skönt att börja hemma och få den första segern, säger Luleås Jenni Hiirikoski till SVT.

Ett bakslag för Brynäs som vill detronisera Luleå, laget som har dominerat i SDHL den senaste åren med tre raka SM-guld. Tidigare så dominerade Luleå tappade flera nyckelspelare inför säsongen och slutade först trea i grundserien.

– Surt, så klart. Det känns som om vi inte spelade på vår hundraprocentiga kapacitet och Luleå. Det är inte så kul just nu, säger Brynässpelaren Josefin Bouveng till SVT.

Luleå hade kniven på strupen att vinna den första matchen på hemmaplan. De två kommande finalerna spelas i Gävle och en förlust direkt hade inneburit en rejäl uppförsbacke i serien som spelas i bäst av fem matcher.