Mäktig vändning ordnade Djurgårdens seger

Flera nya avbräck och underläge med 1–3 hemma i klassikermötet med Färjestad. Men när Djurgården såg uträknat ut svarade laget för en mäktig tredjeperiod och vände till seger med 5–3. –Tre poäng är tre poäng, säger lagkaptenen Marcus Sörensen, som själv gjorde fyra poäng, till C More.

Djurgårdens nye tränare Nichlas Falk blev en vinnare i tredje matchen som huvudansvarig med Mikael Aaro.

Ishockey2021-11-02 21:25

Efter en blytung start på SHL-säsongen gick Djurgården skilda vägar med tränaren Barry Smith. Men under nya tränarduon Nichlas Falk och Mikael Aaro åkte laget på två raka förluster.

Det såg ut att bli en tredje. För efter två perioders spel låg Djurgården under med 1–3 hemma mot Färjestad.

Med tanke på att Djurgården inte tagit tre poäng på hemmais under säsongen var det nog få som trodde på en vändning.

Men så blev fallet, efter en urstark forcering i den tredje perioden. Lagkaptenen Marcus Sörensen visade vägen med sin 2–3-reducering med knappt tolv minuter kvar att spela, och satte även 5--3 i tom kasse. Totalt noterades han för fyra poäng (2+2) – och nu hoppas han att det här ska vara vändningen för Djurgården.

– Vi måste börja vinna matcher. I dag är det inte jättevackert i 40 minuter, sedan rycker vi upp oss i 20. Tre poäng är tre poäng och det är det vi måste ha här nu. Prestationerna kommer komma, men vi måste också fokusera på att ta poäng, säger Sörensen till C More.

Elva spelare borta

Mot Färjestad gjorde förvisso backen Stefan Warg debut, efter att häromdagen ha lämnat Örebro, där han var lagkapten. Men då tvingades i stället förstemålvakten Mantas Armalis kasta in handduken på grund av sjukdom. Efter uppvärmningen klev även backen Marc-André Gragnani av. Och i första perioden utgick dessutom rutinerade forwarden Niclas Bergfors av ännu okänd anledning. Därmed avslutade Djurgården matchen med smått sanslösa elva spelare på frånvarolistan.

Och det såg alltså, som extra lök på laxen, ut att bli ännu en förlust för det hårt prövade Stockholmslaget.

Per Åslund gav Färjestad ledningen i den första perioden och ökade sedan på till 2–0 nästan omgående i den andra perioden. Därmed fördubblade veteranforwarden säsongens målskörd från två till fyra på bara några minuter.

Djurgårdens kanske enda glädjeämne var initialt unge forwarden Filip Cederqvist, som fräckt tog köksvägen och satte sitt sjätte mål för säsongen, när han reducerade mindre än två minuter senare. 21-åringen har gjort samtliga sina mål de senaste åtta matcherna.

Hyllade fansen

Jacob De La Rose ökade på till 3–1 och Färjestad såg ut att gå mot en tämligen säker seger. Men då klev Sörensen fram med sin reducering, som var starten på comebacken.

– En stor anledning att vi vänder är fansen, säger han till C More.

– Vi får till någon forecheck, det smäller lite och hela Hovet skriker. Det ger oss energi och sen lyckas vi vända. Så stort tack till fansen i dag.

Djurgården är, segern till trots, alltjämt nästjumbo i tabellen, men har nu i alla fall 12 poäng.

+ Nykomlingen Timrå är kvar på åtta poäng efter att ha förlorat med 1–3 hemma mot serieledande Frölunda, som tog tredje raka segern.

+ I Linköping vann gästande Örebro med 3–2 och tog fjärde raka segern.

+ Brynäs tog ledningen med 1–0 hemma mot Oskarshamn, men gästerna visade varför man är ett av SHL:s bästa bortalag och vann med 5–2.