Målexplosion avgjorde för Skellefteå

Fem mål på sex minuter i den andra perioden. Den målexplosionen gav Skellefteå segern mot Linköping med 5-0. –Skönt att bygga ett streak. Vi håller ihop spelet i 60 minuter, säger Skellefteåforwarden Linus Karlsson efter lagets femte seger på de sex senaste matcherna.

Skellefteås Filip Roos gjorde sitt första SHL-mål mot Linköping. Arkivbild.

Ishockey2022-02-03 21:18

Själv blev han mållös men med en assist har han nu inte gått poänglös från isen sedan den 30 november.

– Det är kul att kunna bidra. Självförtroendet lyfter och det är en sådan spelare jag vill vara, säger han.

Båda lagen var rejält brandskattade inför matchen. Skellefteå saknade en kvartett OS-spelare medan Linköping kom till spel efter ett tio dagars coviduppehåll och utan den tunga backtrion Eddie Larsson, Craig Schira och Jonas Junland.

"Blir små och passiva"

Men östgötarna inledde ändå med en tät defensiv och höll Skellefteå mest på utsidan inledningsvis.

– Tycker vi spelar fantastiskt bra i en och en halv period. Men när de väl får hål på oss blir vi små och passiva, säger Linköpings tränare Klas Östman.

Allt i målväg skedde mellan 10.11 och 16.30 i mittenperioden.

Först två mål från backposition av Oskar Nilsson och Filip Roos, sedan ett kontringsmål av Rickard Hugg, hans 16:e fullträff för säsongen, följt av mål från Joakim Lindström och Linus Lindström.

Gladast av alla målskyttar var 23-åringen Filip Roos som i sin 35:e SHL-match nu äntligen gjorde sitt första mål, en isare från blå linjen som letade sig in bakom Marcus Högberg i Linköpings mål.

– Självklart var det skönt att få sätta dit den till slut. Man har ju haft sina chanser, säger Roos.

Efter Skellefteås målexplosion var naturligtvis saken klar och resten av matchen blev en transportsträcka fram till slutsignalen. Då hade Skellefteå tagit sin tredje seger för säsongen mot Linköping utan att släppa in ett enda mål bakåt. Total och förkrossande målskillnad 11-0 på tre möten.

Lindvall höll nollan

De två första matcherna vaktades Skellefteås mål av USA:s OS-målvakt Strauss Mann, den här gången var det Gustaf Lindvall som kunde registreras för sin andra nolla för säsongen.

– Gurra gör en riktigt bra match. Annars tror jag nog att det är mest slumpmässigt att vi inte släppt in något mål mot Linköping. Vi kommer ut bra i varje match, det är nog förklaringen, säger premiärskytten Filip Roos.

Segern var även Skellefteås femte på de sex senaste matcherna och laget har nu skaffat sig en ledning med fyra poäng i toppen av SHL-tabellen.

Klas Östman väntar ännu på att få se sitt lag göra mål på Skellefteå:

– De har ju bra försvarsspel och två fantastiskt bra målvakter. Men vi har en match kvar mot dom, då ska vi sätta dit den.

Men glädjeämnen saknades inte för den prövade Linköpingstränaren. Den 18-årige backen Mattias Hävelid till exempel.

– Han spelar med pondus, är modig över pucken och tävlar med dem. Han har en ljus framtid, säger Östman.