MÄlexplosion nÀr Sverige vann toppmöte

Tre mĂ„l pĂ„ sex minuter i andra perioden lyfte Tre Kronor till seger i toppmötet med Tjeckien i ishockey-VM. Buffaloforwarden Rasmus Asplund gjorde tvĂ„ av mĂ„len nĂ€r Sverige vann med 5–3. –Skönt att fĂ„ göra mĂ„l tidigt i turneringen, sĂ€ger Asplund till Viaplay.

Rasmus Asplund, till höger, jublar tillsammans med lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson och Joel Kellman.

Ishockey2022-05-15 21:57

Det har varit mycket fokus pÄ alla NHL-nej som drabbat Tre Kronor inför och under inledningen av VM.

DÄ klev Tre Kronors tvÄ enda NHL-forwards fram mot Tjeckien.

Rasmus Asplund, 8 mÄl pÄ 80 matcher i Buffalo denna sÀsong, slog till tvÄ gÄnger. Powerplayspecialisten Emil Bemström, Columbus, gjorde ett mÄl.

– Det Ă€r ett steg i rĂ€tt riktning. Jag tycker vi kör över dem lite, sĂ€ger Bemström i Viaplay.

Som att de ville bevisa att de ocksÄ kan lyfta ishockeylandslaget som inför VM fÄtt kritik för att forwardsbesÀttningen Àr för trubbig.

Tre Kronor gjorde fyra raka mĂ„l och gick frĂ„n 0–1 till 4–1. Samtliga de mĂ„len kom i klump.

Rasmus Asplunds 1–1 kom med bara 36 sekunder kvar av första perioden i numerĂ€rt överlĂ€ge sedan Lucas Wallmark kastat sig raklĂ„ng och fĂ„tt fram pucken till Asplund.

MĂ„l slag i slag

Sedan mÄlade svenskarna slag i slag och inom 6.05 av andra perioden:

+ Emil Bemström kanonsköt 2–1 frĂ„n den högra tekningscirkeln efter 2.47 i spel fem mot tre.

– I sĂ„dana hĂ€r korta turneringar Ă€r powerplay viktigt, sĂ€ger Bemström och utvecklar med sin egen roll i sĂ„dana situationer:

– Skjuta mycket, som ni kanske sĂ„g i dag, sĂ€ger han med ett leende i Viaplay.

+ Mathias BromĂ© vann pucken i mittzon, Ă„kte in lĂ€ngs vĂ€nsterkanten och sköt 3–1 i tjeckiske mĂ„lvakten Karel Vejmelkas bortre hörn.

+ Rasmus Asplund gjorde sitt andra mÄl för kvÀllen sedan backen Erik Gustafssons lobb ur egen zon blivit till en frispelning. Asplund avslutade ribba in efter 8.52 bakom Vejmelka som byttes ut efter det inslÀppta mÄlet.

DĂ„ hade matchen börjat rĂ€tt dĂ„ligt för Sverige. Lagkaptenen och backstjĂ€rnan Oliver Ekman-Larsson fick ett skott pĂ„ foten i början av matchen och tvingades utgĂ„ – men kom tillbaka till starten av andra perioden.

Gav aldrig upp

Sedan pricksköt förre NHL-veteranen David Krejci, 15 sÀsonger i Boston fram till i fjol, ledningsmÄlet bakom Magnus Hellberg.

Men tjeckerna kom ocksÄ tillbaka efter den svenska mÄlexplosionen och gav aldrig upp.

Tomas Kundratek reducerade i slutet av andra perioden i numerĂ€rt överlĂ€ge till 2–4. NĂ€r Anton Bengtsson sköt 5–2 efter 4.50 av den tredje perioden tog det bara 29 sekunder innan tjeckerna reducerade igen.

Men svenskarna kunde till slut hÄlla undan pÄ ett sÀkert sÀtt och ta andra raka VM-segern.

Fakta: Sveriges gruppspelsmatcher

14/5 Österrike 3–1.

15/5 Tjeckien 5–3.