Målfest för Abols när Örebro vann: "Overkligt"

Örebroforwarden Rodrigo Abols fick inte hål på Brynäs under grundserien men i den första åttondelsfinalen borta mot Gävlelaget bjöd han på både hattrick och poängfest med fyra mål och två assist: –Det känns mest overkligt men är en skön och varm känsla inombords. Jag hade väl lite tur antar jag men jag förtjänade turen också, säger 26-åringen med ett leende till TT.

Örebros Rodrigo Abols gjorde fyra mål. Arkivbild.

Örebros Rodrigo Abols gjorde fyra mål. Arkivbild.

Foto: Pernilla Wahlman/TT

Ishockey2022-03-26 17:41

Hans Örebro kom till Gävle med tre förluster på fyra möten mot Brynäs i bagaget den här säsongen och det var hemmalaget som började bäst både spel- och målmässigt i den första perioden där forwarden Linus Ölund inledde målskyttet.

I mittenakten hade Örebro inledningsvis fortsatt svårt att såga sig igenom Brynäs försvar men efter 13.11 kvitterade Örebroforwarden Emil Molin med en styrning via kroppen.

Sedan började Abols show: Örebrokaptenen vände ställningen till 2–1 bara 54 sekunder efter Larssons kvittering genom att kroppsfinta bort Brynäsmålvakten Veini Vehviläinen som även såg ut att tappa fästet i isen.

Bytte målvakt

I tredje perioden ökade letten på till 3–1 efter bara en minut och nio sekunder. Brynäs bytte målvakt men det stoppade inte Abols som låg bakom förspelet till Robin Kovacs 4–1 och Linus Öbergs 5–1-mål och han avslutade sedan sin superkväll med två mål till: 6–2 i tom bur och 7–2 i powerplay, båda målen i slutminuterna av matchen.

– Fyra mål och två assist, vad ska man säga? Sånt här händer ju inte eller i alla fall väldigt sällan så jag var mest glad att det hände, säger Rodrigo Abols med ett skratt.

Men en sådan här poängfest är ingen slump.

– Han är stor och stark och skicklig med pucken och kan skjuta från alla håll, analyserar Örebroforwarden Emil Larsson.

– Han har väldigt mjuka händer och fin teknik, fast han är så stor (193 cm lång och 93 kg tung). Han har bra räckvidd, kan lätt flytta pucken tre meter och då blir det svårt för oss målvakter som då också måste vara beredda och kanske göra en stor, svår förflyttning, förklarar Örebromålvakten Jhonas Enroth för TT.

"Är guld värd"

När Abols hör berömmet spricker hela ansiktet upp.

– Det är viktigt att veta vad man har för styrkor och svagheter och jobba med båda delarna. Och ”Roten” är inte bara den mest värdefulle spelaren i ligan, han hjälper oss alla med mycket feedback också. Den är guld värd och han har hjälpt mig mycket den här säsongen, säger kvällens poängmaskin ödmjukt.

För Rodrigo Abols har tidigare gjort som mest två mål respektive som mest fyra poäng i en och samma seniormatch. Lördagens fyra mål och två assist ger ett mentalt övertag inför måndagens retur på hemmaplan medger Örebrokaptenen för att i nästa sekund återigen påpeka att nu gäller det att hålla huvudet kallt:

– Jag försöker hålla nere glädjen lite för nu har vi två chanser att avgöra och gå vidare till kvartsfinal och då kan man inte segla runt uppe bland molnen, säger Abols och avslutar:

– Åker jag ut på isen på måndag och tror att jag är kung så kommer det att slå tillbaka. Då förlorar vi och är nere i skiten igen. Det är därför hockey är så fascinerande och roligt. Förra årets slutspel med Örebro var det roligaste jag har varit med om och då var det utan publik. Nu är fansen på läktarna och det blir ännu roligare. Det vill jag inte missa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om