Malmö och Brynäs starkast i ångestmöten

Oula Palve och Ponthus Westerholm såg till att det blev toppen i botten för Brynäs och Malmö. Båda avgjorde ångestmöten i den tajta bottenstriden i SHL. –Skönt att få avgöra igen. Varje poäng är livsviktig, säger Westerholm till C More efter Malmös 3–2 borta mot Oskarshamn.

Ponthus Westerholm avgjorde för Malmö för andra matchen i rad. Arkivbild.

Ishockey2021-02-18 20:31

Igen, ja. Ponthus Westerholm blev matchvinnare för andra matchen i rad. I tisdags mot Frölunda blev han segerskytt med 18 sekunder kvar – nu väntade han inte lika länge. Nu stod klockan på 6.09 av den tredje perioden.

– Det är en fantastisk passning av (Adam) Ollas Mattsson till Pathrik och han gör en fin passning till mig. Jag behöver knappt nudda pucken för att den ska gå in, säger han.

Fyra poäng av bröderna

Brorsan Pathrik stod för två målgivande passningar och Ponthus Westerholm gjorde också två poäng, ett mål och ett assist.

Segern tog Malmö upp från kvalplatsen, förbi Oskarshamn och ända upp till slutspelsplats i den tajta bottenstriden.

Skånelaget har nu två raka segrar efter landslagsuppehållet. Ett orosmoln dock för Malmö: målvaktsettan Oscar Alsenfelt tvingades bryta matchen efter två perioder och ersattes av Lars Volden i den tredje.

– Det var en säkerhetsåtgärd, men jag har fått order om att inte säga mer, säger Oscar Alsenfelt till Expressen.

Palve gav inte upp

Brynäs tog den andra ångestskalpen i hemmamötet med HV71. Gävlelaget fick dock nöja sig med två poäng eftersom 2–1-segern kom i förlängning.

Där avgjorde Oula Palve efter en minut med en backhand mellan benskydden på HV-målvakten Hugo Alnefelt.

Men det kunde lika gärna ha blivit tre poäng med samma segerskytt. Med bara åtta sekunder kvar av tredje perioden tog Palve köksvägen, men Alnefelt hann med och kunde rädda med plocken.

– Jag hade många chanser i kväll, men ger man inte upp utan fortsätter försöka så kommer utdelningen till slut, säger Palve till C More.

Brynäs fick ett lyft redan inför ångestmötet när det stod klart att stjärnforwarden Greg Scott kunde göra comeback efter en månads frånvaro på grund av hjärnskakning.

Scott spelade också fram till Brynäs första mål, 1–1-kvitteringen genom Patrik Berglund.

Fakta: Bottendramat

10. Malmö 47 poäng, –25 i målskillnad (39 matcher).

11. Brynäs 47, –31 (40).

12. HV71 46, –20 (42).

13. Oskarshamn 46, –24 i målskillnad (41).

14. Linköping 46, –29 (42).

Lag 10 går till slutspel, lag 11 och 12 har spelat klart efter grundserien, lag 13 och 14 får kvala mot varandra där segraren spelar kvar i SHL medan förloraren flyttas ned i allsvenskan.

Lagens kvarvarande inbördes möten, lördag: Oskarshamn–Linköping, 27/2: Malmö–HV71, 4/3: Brynäs–HV71, Malmö–Oskarshamn, 9/3: Brynäs–Linköping, 18/3: Oskarshamn–Brynäs, 20/3: HV71–Linköping, 25/3: Oskarshamn–HV71.