Målskytt nobbas – debut för Timashov

SHL:s hetaste svenske målskytt nobbas i Tre Kronors trupp till Channel One Cup. Däremot gör Brynäs nye succéforward Dmytro Timashov landslagsdebut. –En spännande spelare, säger ishockeylandslagets förbundskapten Johan Garpenlöv om Timashov.

Dmytro Timashov. Arkivbild.

Dmytro Timashov. Arkivbild.

Foto: Kathy Willens/AP/TT

Ishockey2021-12-06 13:16

Den Ukrainafödde svenske forwarden var inne på sin åttonde säsong i Nordamerika, men när han inte tog en NHL-plats valde 25-åringen att flytta hem till Sverige.

Han är redan publikfavorit i Brynäs där han med sin aviga spelstil noterats för ett mål och fem poäng på sju matcher.

Nu blir det debut i Tre Kronor. Tidigare har Timashov representerat alla landslag, utom U19 på pojk- och juniorsidan, och spelat ett junior-VM.

– En spännande spelare, en individuellt skicklig spelare som kan bryta mönstret och som jobbar hårt i spelet utan puck. Han kan passa på den internationella scenen, säger Garpenlöv.

"Räckte inte till"

Däremot fanns det ingen plats för Oskarshamns stjärnskott Patrik Karlkvist som är tvåa i SHL:s skytteliga (15 mål) och trea i poängligan (28 poäng).

Med de noteringarna är SHL-debutanten bäste svensk.

– Han gör det bra i Oskarshamn, men vi tyckte när vi tog ut bruttotruppen för Channel One Cup att han inte räckte till just då. Sedan får vi se vad som händer. Fortsätter han att spela bra så kommer det turneringar framöver, säger Garpenlöv.

En annan som tagit plats är Luleås succéback Oscar Engsund som alltid haft sin styrka i det defensiva spelet, men efter åtta mål i höst är han SHL:s målbäste back.

– Han får gärna göra mål hos oss också, men framför allt hans sätt att spela det fysiska spelet. Sedan vill jag se att han spelar som i Luleå, levererar bra förstapass och följer med i anfall, säger Garpenlöv.

Ett OS-lag?

Tre Kronor startade säsongen med att vinna Karjalaturneringen, då nästan helt utan spelare från KHL. Nu är 13 av spelarna från KHL och resten från SHL.

Skulle NHL säga nej till OS av pandemiskäl blir det ett Europalag som åker till Peking och därför är det ett nästan helt nytt lag i säsongens andra landslagsturnering.

– Det är en möjlighet för spelarna att visa upp sig om de vill vara med i OS. Vi hade ett gäng som visade upp sig senast och gjorde det bra, nu har vi till stora delar en ny trupp som får visa upp sig, säger Garpenlöv.

Fakta: Tre Kronors trupp

Channel One Cup spelas i Moskva den 16-19 december. Sverige möter Ryssland (16/12), Kanada (17/12) och Tjeckien (19/12).

Truppen:

Målvakter: Anders Lindbäck, Jokerit och Magnus Hellberg, Sotji.

Backar: Adam Almqvist, Dinamo Minsk, Lawrence Pilut, Tjeljabinsk, Oscar Engsund, Luleå, Lukas Bengtsson, Minsk, Linus Hultström, Magnitogorsk, Jonathan Pudas, Skellefteå och Tim Heed, Spartak Moskva.

Forwards: Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Joakim Nygård, Färjestad, Emil Pettersson, Spartak Moskva, Jakob Lilja, Barys-Nur-Sultan, Mattias Tedenby, Minsk, Oscar Lindberg, Dinamo Moskva, Pontus Holmberg, Växjö, Emil Larsson, Örebro, Dmytro Timashov, Brynäs, Anton Wedin, Dynamo Moskva, Linus Johansson, Färjestad, Malte Strömwall, Minsk och Jacob de la Rose, Färjestad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!