Målsuccé av defensive klippan: "Plötsligt händer det"

Det är defensiven främst för Jacob de la Rose i vanliga fall. Mot Ungern slog han till och blev tvåmålsskytt i 7–1-segern. –Plötsligt händer det, säger han.

Defensive klippan Jacob de la Rose efter sitt första av två mål mot Ungern.

Ishockey2023-05-18 19:33

Den förre NHL-forwarden, numera i schweiziska Fribourg-Gotteron, vann VM-guld med Tre Kronor 2017.

Den gången gjorde han ett mål på tio matcher och i OS i fjol blev han poänglös.

Men mot Ungern hade han stor målshow.

Först gjorde han 2–0 i numerärt underläge efter att ha prickat krysset i ett friläge och sedan satte han också 6–1 efter en tekningsvariant.

Om sitt första mål säger han:

– Det var ett bra pass av Calle (Grundström) och jag såg att målvakten tjuvade lite på första stolpen så det var skönt att sätta dit den.

Skärpning efter första

De la Rose var dock inte särskilt nöjd med sitt lags insats i första perioden. Ett tidigare försvarsstarkt Sverige släppte plötsligt till en uppsjö av chanser.

– Det fanns saker vi kunde göra bättre och vi släppte till fler målchanser än vi borde. Sedan blev det bättre i andra och tredje. Då hade de inte många skott, säger han.

Rättare sagt: inget. de la Rose och hans lagkamrater nollade Ungern i antalet skott på mål under de avslutande 40 minuterna och såg till att målvakten Jesper Wallstedt blev sysslolös.

Tre Kronor vann skotten med 51–9.

– Jag tycker vi värderar bättre när vi kunde göra saker, vi gick tillbaka till vårt grundspel lite mer, säger han.

"Skönt att de släppte"

Jacob de la Rose, som vann SM-guld med Färjestad i fjol, var en av 13 svenska spelare som noterades i poängprotokollet mot Ungern.

Backen Henrik Tömmernes blev poängbäst med fyra assist och Lucas Raymond fick göra sitt första VM-mål. Hans avgörande straffmål mot Finland räknas inte in i den officiella statistiken.

– Jag är en spelare som vill och ska producera, så det är skönt att det släppte. Det känns som jag har haft många chanser hela turneringen, det var skönt att få trycka dit den, säger Raymond som också stod för två målpass.

Sverige är spelledigt på fredagen och möter Frankrike på lördag.