Målvakt i fokus i Skellefteåkross: "Helt sjukt"

Skellefteå krossade Färjestad i toppmötet med 6–0 och tog över serieledningen i SHL från Karlstadslaget. Trots den klara segern låg storspel och en "omöjlig" räddning av målvakten Linus Söderström bakom vinsten. –Helt sjukt, betygsatte forwarden Max Lindholm i C More.

Rickard Hugg blev tvåmålsskytt i Skellefteås storseger i toppmötet mot Färjestad. Arkivbild.

Ishockey2022-09-27 21:37

Söderström räddade 28 skott och när gästerna från Karlstad trots jättelägen inte kunde överlista hemmamålvakten rasade allt i tredje perioden.

Då gjorde Skellefteå tre mål och flög ifrån till storsegern.

Toppmötet var en repris på förra säsongens SM-kvartsfinal där Färjestad vann en glödhet och fysisk matchserie med 4–2 i matcher och tog avstamp mot SM-guldet.

I förväg pratades det också om backbjässarnas batalj, Skellefteås Jonathan Pudas, som ledde SHL:s poängliga med 6 poäng (3 mål+3 assist), mot fyran Theodor Lennström, 4 poäng (3+1).

OS-backarna har inlett säsongen strålande.

Pudas vann den kampen och noterades för två assist.

Guldvibbar

I stället kom mycket att handla om Skellefteåmålvakten Linus Söderström, tillbaka i svensk ishockey efter två säsonger i Nordamerika och två i Finland.

Hans spel väckte minnen från säsongen 2016–17 då Söderström ledde HV71 till SM-guld.

Den 26-årige målvakten räddade 28 skott – varav 24 i de två första perioderna – och gjorde en fantastisk räddning på Marcus Nilssons öppna läge i den andra perioden där han slängde ut armarna likt en fotbollsmålvakt och fångade pucken.

– Han har varit kanon, räddningen på "Lilliz" var helt sjuk, säsongens räddning, sade Max Lindholm, poängmaskinen från AIK som med sitt 3–0-mål gjorde sitt första i Skellefteåtröjan och avgjorde matchen.

Hemmalaget tog det målmässiga greppet i första perioden då Oscar Möller, som dessutom hade två stolpskott, och Andreas Wingerli hittade rätt.

Räddade straff

Men Färjestad skapade också bra lägen – och i andra perioden kom de glödheta.

Förutom Söderströms "rån" på Marcus Nilsson hade också Michael Lindqvist öppet mål, men missade pucken och Söderström räddade en straff från Victor Ejdsell.

Skellefteå hade också sina lägen. Andreas Wingerli missade två frilägen mot Färjestadsmålvakten Matt Tomkins innan Lindholm hittade rätt.

Färjestad fick inte någon ordning på effektiviteten och Söderström radade upp räddningar. I stället blev det ett ras i tredje då Rickard Hugg sköt två mål och 17-årige backtalangen Axel Sandin Pellikka ett – hans första i SHL.

Tre av Skellefteås mål kom i powerplay medan Färjestad kammade noll trots drygt elva minuter i numerärt överläge.

Lagen möts på nytt på torsdag i Karlstad.

Jumbon Brynäs tog säsongens första seger när Örebro besegrades på hemmaplan med 3–2. Greg Scott avgjorde med sitt andra mål i matchen i numerärt överläge när bara 18 sekunder återstod av tredje perioden.