Mångmiljonsmäll för succéklubbarna

SM-final betyder i vanliga fall en ekonomisk guldgruva för klubbarna. Under pandemisäsongen blir framgångarna dyrköpta.
–Vi tappar någonstans mellan 10 och 15 miljoner kronor. Så mycket är en finalplats värd ett normalår, säger Rögles klubbdirektör Daniel Koch.

Restauranggäster i Rögles hemmaarena. Med i övrigt tomma läktare blir slutspelet en förlustaffär för finallagen Rögle och Växjö. Arkivbild.

Restauranggäster i Rögles hemmaarena. Med i övrigt tomma läktare blir slutspelet en förlustaffär för finallagen Rögle och Växjö. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2021-05-05 05:30

Senast det korades en svensk mästare var 2019 och mästarlaget Frölunda redovisade en ekonomisk vinst på 8,6 miljoner kronor.

Rögle gör SM-finaldebut i år, medan Växjö har gjort två SM-finaler och vunnit två guld sedan 2015. Första guldet gav en ekonomisk vinst på 13,3 miljoner kronor, medan segern 2018 genererade 5 miljoner i vinst.

Hur finalklubbarnas ekonomiska slutresultat blir för pandemisäsongen 2020-21 är inte riktigt klart ännu.

Flera SHL-klubbar har aviserat brakförluster, Rögle och Växjö ser ut att klara sig något mindre illa. Rögle räknar med en förlust på mellan 0 och 5 miljoner.

– Det kommer att landa där någonstans. Vi gör bokslut sista april, så vi får en hel del kostnader i årets bokslut och en viss kompensation först nästa år. Så bokslutet kommer att bli lite konstigt, säger Koch apropå det faktum att det kommande stödpaketet från RF/regeringen, som ska kompensera inkomstbortfall i slutspelet, delas ut först i juni.

"Går inte att gräma sig"

Växjö räknar med att göra en liten vinst för grundserien, men hur stora kostnaderna blir för slutspelet är oklart.

– Vi håller på med bokslutet, så jag vill inte ge några siffror, det blir för mycket gissningar, säger Växjös vd Johan Markusson, den förre lagkaptenen som har sin tröja hissad i arenan.

– Vi tror att vi klarar grundserien med svarta siffror tack vare bidragen från RF, tillägger han.

Växjö har under säsongen också fått ett ägartillskott på 5 miljoner kronor.

Efter över ett år med pandemin är klubbledarna luttrade. Både Markusson och Koch är överens om att det sportsliga överväger den ekonomiska baksidan.

– Det går inte att gräma sig, vi gläds enormt över de framgångar vi haft och långsiktigt är det bra både för regionen och klubben att det går så här bra. Sedan är det ett år när det kostar mer än vad vi får in, säger Koch.

Svidande siffror

Växjö hade inför den här säsongen 30 miljoner kronor i eget kapital, Rögle drygt 10 miljoner. För Skåneklubben, som aldrig varit i närheten av de här framgångarna, svider det mer. Laget kunde ha gått långt även i fjol, Rögle blev trea i grundserien, men då ställdes slutspelet in när coronapandemin satte klorna i världen.

– Det är två slutspel för en klubb som normalt inte är bortskämt med det. Där har vi tappat möjligheten på 10-15 miljoner kronor i intäkter per år på grund av pandemin. Det hade varit pengar som hade varit väldigt fina att ha i kassan långsiktigt, säger Koch.

Fakta: Klubbarnas ekonomi

Så här mycket hade SHL-klubbarna i eget kapital inför den här säsongen:

Färjestad cirka 119 miljoner kronor.

HV71 56,3.

Skellefteå 47,5.

Frölunda 44.

Växjö 30.

Djurgården 29,8.

Luleå 24,3.

Leksand 22,7.

Brynäs 16,2.

Rögle 10,6.

Linköping 9,6.

Oskarshamn 7,5.

Örebro 7,2.

Malmö 2,9.

Källor: klubbarna, Värmlands Folkblad, Norran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!