Mardrömssiffror för VH: "Det kan man lugnt säga"

Succéresultat förra året. Totala motsatsen i år. Vimmerby Hockey har blivit av med nästan allt sitt egna kapital och sitter nu i en tuff ekonomisk sits. "Vi har inte lyckats hämta tillbaka det vi tappade på intäktssidan under pandemin", säger kassören Bo Norbro efter årsmötet.

Det blev dystra siffror som presenterades på VH:s årsmöte. Elitlicensen kan vara i fara.

Det blev dystra siffror som presenterades på VH:s årsmöte. Elitlicensen kan vara i fara.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2023-06-14 21:00

Inför säsongen 2022/2023 hade Vimmerby Hockey ett eget kapital på 1,7 miljoner kronor. Ett år senare har man bara 175 000 kronor kvar.

Vid onsdagens årsmöte redovisades ett blytungt ekonomiskt resultat för verksamhetsåret 22/23. Nästan 1,6 miljoner kronor minus är oerhört dystra siffror för klubben.

– Man kan lugnt säga att det är dyster läsning, säger VH:s kassör Bo Norbro.

Han försöker sätta ord på vad som ligger bakom minusresultatet.

– Tittar man på hur det såg ut före pandemin, så såg det riktigt bra ut. Sen slog pandemin tyvärr väldigt hårt på intäktssidan. Kostnaderna har vi ändå haft i princip hela tiden, eftersom ishockey spelades även under pandemin. Där tappade vi dock en stor del av intäkterna och har inte lyckats hämta tillbaka det. Under den tiden har vi samtidigt drabbats av kostnadsökningar, bland annat på material som blivit mycket dyrare. Det rör sig om över 800 000 i ökning av materialinköp, säger Norbro.

VH har också drabbats av hyresökningar som ställt till det än mer.

– För några år sedan låg vi på cirka 270 000 kronor i hyra. Nu är vi över 400 000, suckar kassören.

Hur påverkar det här ekonomiska läget representationslaget i Hockeyettan?

– För det första måste man säga att vi har lyckats fantastiskt bra sportsligt, med tanke på de små medel vi har. Det är en fantastisk prestation att vi förra säsongen återigen var så nära att nå kvalserien. Förhoppningsvis så ska det närmaste året inte påverkas alls för representationslaget. Vi har en budget för spelarna och där kan vi inte komma lägre än vad vi är. Då måste vi i så fall byta nivå och spela i division 2 istället. Ambitionen är självklart att vi ska vara kvar i ettan. Vad gäller lönerna så kan de inte bli lägre, så där kan vi inte göra så mycket.

Redan förra året stramade VH åt spelarbudgeten, trots ett starkt resultat då.

För klubben väntar nu ett stort och hårt arbete för att få ordning på ekonomin. VH måste ha ett eget kapital på åtta procent av omsättningen till nästa år. Annars kan elitlicensen hänga löst.

– Det vi i första hand måste göra är att öka och hitta nya intäkter. Vi har haft brist på folk på många ställen, inte minst när det kommer till vår sponsorgrupp. Nu är känslan ändå att vi har flera nya på väg in men vi behöver jobba mer med att ragga nya sponsorer. Vi har dessutom tagit in ett externt företag som ska hjälpa oss med det. Sen handlar det om att få upp ny reklam och lite annat. Tyvärr har vi inte fått tillbaka publiken i samma utsträckning som innan pandemin och det är klart att det har påverkat.

VH är inte ensamma i Hockeyettan med att sitta i en tuff ekonomisk sits. Flera andra lag har samma problem.

– Så är det. Det kanske kan leda till att regelverket förändras eller liknande. Vi kan också få dispens, men det är inget vi ska räkna med.

På årsmötet omvaldes Anita Westerback som ordförande. Frida Dahl och Maria Karlsson valdes om som ledamöter, medan det var nyval på Andreas Zukiewicz. Maria Wester och Magnus Kilveus valdes in på ett år medan tre ersättarplatser lämnas vakanta. Daniel Karlsson, Joanna Kilveus, Christian Johannisson, Thomas Green och Håkan Westerback lämnade sina poster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!