Mardrömsstarten sänkte Luleå

Två snabba mål i den första perioden ställde till det. Luleå förlorade CHL-finalen mot finska Tappara med 2–3.

Luleå förlorade CHL-finalen.

Ishockey2023-02-18 18:45

Luleå hade chansen att rädda sin svaga säsong en aning när de under lördagseftermiddagen tog emot Tappara från Finland på hemmais i CHL-finalen.

Men för att göra det krävdes att man var på tårna från början.

För det var inte Luleå.

Redan efter två minuter tog Tappara ledningen och ett par minuter senare hade man utökat till 2–0.

Luleå, som 2015 blev tidernas första CHL-mästare efter seger i finalen mot Frölunda, såg tagna ut och kom inte alls upp i nivå.

När mittenakten inleddes satsade hemmalaget rejält från start. Man skapade ett par halvchanser, men en reducering var aldrig nära.

– Vi skapar för lite, men samtidigt gör vi en bättre period än första. Vi måste bli mer desperata och passningsspelet måste sitta. Vi slarvar en del, säger en frustrerad Isac Brännström i SVT.

Men de hårda orden hjälpte inte direkt. För precis i inledningen av den tredje perioden utökade bortalaget till 3–0 efter att Linus Fröberg olyckligt styrde in pucken i egen kasse.

Men trots det var matchen långt ifrån över.

Norrbottningarna reducerade först genom Erik Gustafsson, och med två minuter kvar kom också 2–3 genom Juhani Tyrväinen. Hemmalaget satsade allt sista minuten, men Tappara höll undan och vann matchen efter jättedrama.

– Jag vet inte vad jag ska säga, vilket lag. Det kändes som vi ville det mer och vi förtjänade att vinna. Vi var nära att vinna förra året och därför känns det här så bra, säger Tappara-spelaren Christian Heljanko i SVT.

Fakta: Tidigare CHL-mästare

2023: Tappara.

2022: Rögle.

2021: Inställt.

2020: Frölunda.

2019: Frölunda.

2018: JYP Jyväskylä.

2017: Frölunda.