Markström höll tätt – Vancouver har matchboll

Karriärens första slutspelsnolla för Jacob Markström, samtidigt som Elias Pettersson satte sitt första slutspelsmål. Då vann Vancouver med 3–0 mot Minnesota i playoffserien. Nu är svensklaget en match från avancemang.

Elias Pettersson måljublar med sina lagkamrater.

Ishockey2020-08-06 23:45

Vancouver har tagit ledningen i playoffserien mot Minnesota med 2–1 i matcher, i bäst av fem, sedan två svenskar spelat huvudrollerna på isen i Edmonton.

Elias Pettersson spelade fram kedjekamraten Brock Boeser till 1–0 drygt halvvägs in i matchen och Vancouver tog greppet om den tredje matchen. Ett grepp de senare aldrig släppte. I slutperioden avgjordes matchen när Antoine Roussel kom fri och satte 2–0 bakom Alex Stalock två minuter in i perioden.

Elias Pettersson spikade sedan slutresultatet när han pricksköt 3–0 på en kontring med dryga minuten kvar att spela.

Markström höll nollan

På andra sidan isen var Jacob Markström en vägg i målet. Han var orubblig, räddade samtliga 27 skott han fick emot sig och höll därmed nollan.

– Det här är helt klart hela lagets "nolla", säger Markström efter matchen, enligt nhl.com.

Han fortsätter:

– Det är mitt jobb att hålla pucken utanför kassen. Tillsammans med i stort sett alla lagkamrater gjorde vi ett fantastiskt jobb i dag. Det är en stor vinst.

Redan i morgon, fredag, väntar nästa match lagen emellan.

Mål av Nylander

En annan svensk som fick göra sitt första slutspelsmål för säsongen var William Nylander. Han satte 2–0 för Toronto i den tredje matchen mot Columbus – men det räckte inte till seger.

Trots att Toronto drygade ut sin ledning med 3–0 i den andra perioden lyckades Columbus vända. Vid full tid hade laget kvitterat till 3–3, och i förlängningens 19:e minut kom Pierre-Luc Dubois fri och styrde in pucken över Torontomålvakten Frederik Andersens axel – kanadensarens tredje mål för dagen. Därmed leder Columbus matchserien med 2–1 och har matchboll mot Toronto.

Nästa match mellan lagen spelas natten till lördag, svensk tid.

I den västra konferensens seedningsgrupp var det målfest när Vegas vann mot St Louis med 6–4. I den östra konferensen besegrade Philadelphia Washington med 3–1. Både Vegas och Philadelphia har nu två vinster av två möjliga i seedningsspelet, men en omgång kvar att spela.

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.