Frölunda en match från SM-semi: "Otroligt skönt"

Frölunda är en seger från semifinal i SM-slutspelet i ishockey. Göteborgarna bröt mönstret och tog kvartsfinalens första seger på bortaplan, 2–1 mot Färjestad i Karlstad. –Givetvis otroligt skönt. En stark vinst, säger matchhjälten Jacob Nilsson.

Frölundas Jacob Nilsson förstörde matchen för Färjestad med sitt 2–1-mål.

Ishockey2023-03-25 18:02

Till och med match fyra hade hemmalagen åkt av isen som segrare i SM-kvartsfinalen i ishockey mellan Färjestad och Frölunda. Efter 60 minuter i kvartsfinal fem var det tystare på läktarna.

Tack vare 2–1 i Karlstad har Frölunda 3–2 i matcher och matchboll på hemmaplan på måndag.

Då var det förstås klang och jubel-stämning i omklädningsrummet efteråt?

– Det sades inte så mycket. Det är bara att ladda och fylla på för en ny match. Det blir tufft men vi ska försöka fortsätta som vi har gjort förut i Scandinavium, säger Jacob Nilsson om läget inför fortsättningen.

Den förra Färjestadsspelaren avgjorde match fem halvvägs in i slutperioden när pucken lite turligt studsade fram till honom rakt framför Matt Tomkins i Färjestads mål.

– Jag försökte bara få upp den. Skönt att den gick in, säger Nilsson.

”Ont i nacken”

Backen Andreas Borgman vann duellen som ledde fram till Nilssons friläge. Han var tillbaka efter tre matchers avstängning och en starkt bidragande orsak till att Frölunda ägde stora delar av matchen.

– Det var mycket glädje. Superkul att få spela slutspelshockey igen, säger han.

I slutet av den andra perioden blev Borgman tacklad bakifrån av Färjestads kanadensare Brandon Davidson. Tacklingen videogranskades men straffet korrigerades från fem till två minuter.

Borgman kom tillbaka i spel i tredje perioden.

– Jag hann inte se honom. Jag fick ont i nacken men det kändes inte superilla. Det är ju SHL-protokoll att kolla upp sånt som tar mot huvudet och nacken men det var mest för säkerhets skull, för att inte göra något dumt, säger han.

”Sur torsk”

Frölundas tränare Roger Rönnberg var förstås nöjd.

– Vilka matcher, vilken inramning. Bra underhållning och jättebra attityd av spelarna. Det är lätt att vara positiv när man vinner, säger han.

Samtidigt är jobbet inte gjort.

– Vi vet att det är först till fyra. Det gäller att inte sväva i väg, säger Rönnberg.

Det var andra tongångar på förlorarsidan.

– Sur torsk. Över 60 minuter är vi inte så konsekventa som vi behöver vara, säger Färjestads tränare Tomas Mitell.

Frölunda sätter hård press på Färjestads backar. Skadade Theodor Lennström – ”dag till dag” enligt Mitell – och Ville Pokka är saknade.

– Det är två OS-backar som kan spela upp till 30 minuter. Det är klart att vi gärna har med dem, säger Tomas Mitell.