Matchguide: AIK mot Vimmerby – här är allt ni behöver veta

AIKs Christoffer Björk.

AIKs Christoffer Björk.

Foto: Daniel Eriksson

Ishockey2024-10-09 07:00

Vad: AIK-Vimmerby Hockey, omgång 7 av Hockeyallsvenskan.

Var: Johanneshovs isstadion

När: Onsdag, 19:00.

NOTERAT

  • Vimmerby spelar sin blott tredje match på bortais och har bara fått med sig en poäng på resande fot så här långt. AIK kommer bli en tuff nöt att knäcka och efter segern på straffar mot Djurgården så kan vi nog räkna med att AIK-spelarna är förvarnade och knappast underskattar motståndet. 
  • AIK har fortfande inte tagit någon poäng på hemmais. Förluster med 4–2 mot Södertälje och 5–1 mot Björklöven har det blivit. Förra veckan visade ändå laget gryende form vid segrar borta mot Tingsryd och Nybro. Då hade laget fått ordning på defensiven och det kan bli en nyckel till framgång mot VH också.   
  • Publiken. AIK spelade inför 6951 åskådare i premiären mot SSK, men i den andra hemmamatchen mot Björklöven kom bara 2598. Det fanns dock en förklaring till det då matchen avgjordes samma dag som AIK mötte Hammarby hemma i fotboll. Det återstår att se hur många som hittar till "Hovet" för att se Vimmerby ikväll. VH skulle säkert vara gynnat om publiktrycket inte var på topp.

HÅLL KOLL PÅ

  • Hampus Eriksson är tvåa i Vimmerbys interna poängliga trots att han har missat två matcher på grund av avstängning. Nyförvärvet höll sig framme och gjorde mål i boxplay senast mot Mora och är säkert sugen på att bidra ikväll också.
undefined
Scott Pooley var poängkung i Björklöven tidigare.
  • Scott Pooley är en 30-årig amerikan med erfarenhet från AHL. Under de två senaste säsongerna har han varit en av de mest utmärkande spelarna i HockeyAllsvenskan och tongivande i Björklöven. Där har han bidragit med mängder av poäng framåt. På totalt 120 matcher för Umeålaget gjorde Pooley 57 mål och 51 assist, totalt 108 poäng, och i snitt 0,9 poäng per match.  

SNACKET

undefined
Peter "Piva" Johansson.

Vimmerby Hockeys tränare Peter "Piva" Johansson har en tuff uppgift att se fram emot borta mot AIK. Han är nöjd med att ha kunnat börja veckan med två bra träningar.

– Vi har kört på ordentligt på måndagen och tisdagen. Det är skönt att kunna få in lite rejäl träning när det har varit mycket resande på sistone.

Har ni vässat extra på några detaljer i spelet?

– Nej, inte direkt. Vi har nött på med grunderna snarare.

Är det aktuellt med några ändringar i laget jämfört med matchen mot Mora senast?

– William Alftberg har kunnat träna för fullt i veckan så han kan bli aktuell för spel mot AIK.

Vad har du fått för bild av AIK?

– De har ett jäkligt bra lag på pappret. Vad jag hört så hade de en hel del problem med skador i början, men nu är de flesta spelare tillbaka. Dessutom gjorde Scott Pooley debut för dem senast och honom kommer vi att behöva se upp med både i spel fem mot fem och powerplay. AIK ska vara ett lag för topp sex så vi har en tuff uppgift framför oss. 

För merparten av VH-spelarna blir det debut på den klassiska arenan "Hovet". Tränaren har dock erfarenhet av matcher där sedan tidigare.

– Jag har varit där många gånger och jag tror att spelarna tycker att det ska bli kul att komma dit. Det kan vara lite speciellt att spela där. Det är en stor arena så är det inte så mycket publik kan det lätt bli lite avslaget. Är det fullsatt kan det å andra sidan bli ett väldigt tryck på läktarna.

Sporten tog även ett snack med AIK:s målvakt Jonathan Stålberg som hoppas få chansen att spela mot sin tidigare klubb ikväll. Läs mer om det HÄR.

VH-SIFFROR

Interna poängligan:

Jakob Karlsson 5 (2+3)

Hampus Eriksson 3 (1+2)

Isak Hansen 3 (1+2)

Eddie Levin 3 (0+3)

Räddningsprocent:

Robin Christoffersson 91,67

Claes Endre 91,51

Bäst plus/minus:

Jakob Karlsson +3

Eddie Levin +1

Ludwig Wistén +1

Oskar Hassel +1

Jakob Heljemo +1

AIK-SIFFROR

Interna poängligan:

Simon Åkerström 5 (2+3)

Christoffer Björk 5 (1+4)

Gerry Fitzgerald 5 (1+4)

Räddningsprocent: 

Jonathan Ståhlberg 94,96

Viktor Brattström 87,04

Bäst plus/minus:

Alfred Barklund +5

Jordan Bellerive +2

SENASTE MÖTENA

Vad Sporten kan erfara har lagen aldrig tidigare mötts.

ÖVRIGA MATCHER

Oskarshamn-Karlskoga, Mora-Nybro, Almtuna-Västerås, Södertälje-Djurgården, Tingsryd-Björklöven, Kalmar-Östersund.

TIPSET

3–1

FÖLJ MATCHEN

Vi liverapporterar från matchen med start 19:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!