Matchguide: Allt inför VH–Kristianstad

Vimmerby Hockey mot Kristianstads IK. Det har bara inneburit en sak den här säsongen, klara VH-förluster. Chans till revansch ikväll? Det återstår att se. Oavsett vad är det en tuff utmaning som väntar. I vår guide får ni allt ni behöver veta inför matchen.

Vimmerby Hockey mötte Kristianstad hemma i premiären av grundserien. VH har inte lyckats besegra dem på tre försök.

Vimmerby Hockey mötte Kristianstad hemma i premiären av grundserien. VH har inte lyckats besegra dem på tre försök.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-02-07 06:00

Vad: VH–Kristianstad, Södra Allettan

Var: Arena Hansson Konsult & Konstruktion AB

När: Onsdag, 19:00

NOTERAT

• Kristianstad har varit en mardrömsmotståndare för VH den här säsongen. På de tre mötena lagen emellan har VH bara mäktat med två mål framåt. I första Allettan-mötet pulveriserade dessutom Skåne-laget VH med hela 6–0.

• VH har däremot lyckats studsa tillbaka snabbt och ofta den här säsongen. Efter storförlusten i Kristianstad inledde VH en flera matcher lång segersvit. Förra veckan föll man i rivalmötet med Tranås, men även den bittra förlusten ruskade VH av sig snabbt och slog Skövde stabilt på bortaplan för några dagar sedan med 4–1. Det visar prov på mental styrka.

• Kristianstad har blandat och gett i Allettan. Laget inledde på ett strålande sätt med fyra raka vinster. Sedan verkar grus ha kommit in i maskineriet. KIK har nämligen förlorat fyra av de sju senaste matcherna. Förra veckan besegrade de dock Tranås med 2–1.

HÅLL KOLL PÅ

Johan Norberg. VH-backen är inte den som sticker ut mest i laget. Norberg intar oftast en uppoffrande roll i försvarsspelet och glänser sällan offensivt. Men i senaste matchen small det till för Oskarshamns-killen när han gjorde säsongens första mål. Det var hans blott andra poäng sen starten av grundserien, så vi kanske inte ska tro på en poängkavalkad framöver. Däremot behövs spelare som gör det enkla och får andra att glänsa i varje lag. Inför matchen tog vi ett snack med Norberg, vilket ni kan ta del av HÄR.

undefined
Johan Norberg, ovan målskytt, nätade senast. Frågan är om han kan hitta nätmaskorna igen mot Kristianstad?

Georg Weigelt. Lämnade Linköping HC för spel i Kristianstad inför säsongen. I december var han även utlånad till SHL klubben ett par matcher. Även om det inte lyfte i högstaligan för 21-åringen har han sannerligen imponerat i Hockeyetttan. Centern är viktig för KIK-offensiven och står noterad för elva poäng på lika många matcher i Allettan.

TRÄNARSNACKET

– Kristianstad har ett otroligt bra lag med många skickliga forwards. De har seriens bästa power play så vi måste vara disciplinerade och hålla oss ifrån utvisningsbåset. Det gäller att vi spelar ansvarsfullt och inte bjuder på för mycket. Det har vi fått lära oss i de tidigare matcherna mot dem att det kan kosta, säger VH-tränaren Hampus Sylvegård inför matchen som han tror kommer präglas av kamp ute på isen.

– Det ska vi vara inställda på och det gäller att vi vinner duellerna där ute. Sedan vill jag även se oss spela med mycket puck. Då är vi som bäst. Samtidigt gäller det att vara smart och riskminimera ibland. Det gäller att hitta balansen.

Truppen är under veckan förstärkt med två dubbelregisterade juniorspelare som mycket väl kan få chansen direkt. Läs mer om det HÄR.

VH-SIFFROR

Interna poängligan i Allettan: 

Anton Carlsson 8 (5+3)

Carl Sjöberg 8 (5+3)

Martin Pärna 7 (4+3)

Räddningsprocent:

Scott Hector 94.41

Robin Christoffersson 87.97

Bäst plus/minus:

Anton Carlsson +7

Pelle Ström +6

Isac Göransson +6

Övrigt: VH-försvaret fortsätter imponera. I sju av elva matcher i Allettan har VH släppt in endast ett mål eller mindre. Försvarsspelet är grunden i ett väldigt stabilt lagbygge. Fortsätter VH på den inslagna vägen kan detta bära långt.

KIK-SIFFOR

Interna poängligan:

Georg Weigelt 11 (6+5)

Oskar Hassel 10 (4+6)

Elliot Ekefjärd 9 (3+6)

Räddningsprocent:

Oliver Tornerefelt 92.93

Wictor Ragnewall 90.38

Bäst plus/minus:

Charlie Björlin +6

Övrigt: Kristianstad i toppen och VH i botten. Ja, i alla fall om vi ser till hur lagen presterat i powerplay under Allettan. VH, som var så formidabla i spelformen under grundserien har inte hittat rätt senaste tiden och har bara 10,81 procents effektivitet. KIK, numera bäst i klassen, kan stoltsera med 31,43 procent i numerärt överläge. Kan detta bli avgörande?

SENASTE MÖTENA

5/1 2024: Kristianstad-VH 6–0

3/11 2023: Kristianstad-VH 3–1

Mål: Hugo Ollila

29/9 2023: VH-Kristianstad 1–5

Mål: Jakob Karlsson

16/3 2019: Kristianstad-VH 6–5

Mål: Hampus Harlestam 2, Anton Carlsson, Oliver Kempainen, Saku Salminen

15/3 2019: Kristianstad-VH 0–3

Mål: Christian Blomqvist 2, Hampus Harlestam

TABELLEN

undefined
Tabellen.

MATCHER

Onsdag: VH-Kristianstad, Karlskrona-Tranås, Visby/Roma-Dalen Fredag: KRIF-Halmstad, Skövde-Mariestad.

FÖLJ MATCHEN

Vi sänder matchen med start 18:50. Se den HÄR.

TIPSET

3–2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!