GUIDE: Väsby mot VH – här är allt ni behöver veta

VImmerby Hockey har en ny måstematch mot Bröderna/Väsby.

VImmerby Hockey har en ny måstematch mot Bröderna/Väsby.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-04-18 07:00

Vad: Brödernas/Väsby–Vimmerby Hockey, nionde omgången i kvalserien.

Var: Renew Arena

När: Torsdag, 19:00

NOTERAT

Rest sig på nio. Vimmerby har varit så gott som uträknade flera gånger under kvalserien, men lyckats resa sig när det behövts. Med två omgångar kvar är de med i matchen, men kommer troligen att behöva hjälp med resultaten i andra matcher. I och med att Hudiksvall och Kristianstad möts i kvällens omgång är VH:s enda möjlighet att ta över serieledningen att de vinner med stora siffror och bättrar på sin målskillnad. Samtidigt som Hudiksvall slår KIK eller att Kristianstad förlorar efter förlängning.

Förlösande segern. Vilken urladdning VH bjöd på i Kristianstad i tisdags. Tre mål på drygt tio minuter mot ett lag som de har haft förtvivlat svårt att göra mål på under säsongen kom som en blixt från klar himmel. Att de dessutom höll undan och vann med 3–2 i en sällan skådad rysare bäddar för fortsatt spänning. 

Vilken kollaps. Brödernas/Väsby fick bittert erfara att det är inte är det lättaste att åka upp till Piteå och hämta tre poäng. De föll faktiskt med 3–2 till slut och har nu bara en minimal chans att blanda sig i kampen om seriesegern. Med tunga huvuden och en lång bussresa i benen är frågan om laget orkar ladda om för kampen mot VH.

Statistiken på sin sida. Även om Väsby föll med 3–2 mot VH när lagen möttes i Vimmerby nyligen så har de vunnit fyra av de sex senaste mötena mellan lagen. Framförallt slog Väsby ut VH i det sista playoff-steget 2022 i tvåa raka matcher.

HÅLL KOLL PÅ

Eddie Levin. Den lille men ettrige forwarden kan både konsten att göra mål och reta gallfeber på sina motståndare. Senast bidrog han med både mål och assist när VH slog Kristianstad. Totalt är han uppe på nio poäng i kvalserien och är tvåa i poängligan totalt på det. Han kan mycket väl bli tungan på vågen i kvällens drabbning.

Carl Wassenius. Är den enda spelaren i kvalserien som slår Levin på fingrarna när det kommer till poängskörd. Med fyra mål och sex assist är han bara en pinne före Levin och det kan bli en extra match i matchen mellan poängkungarna ikväll. 24-åringen är AIK:are från början, men har spelat för Väsby de senaste åren, även om han inledde säsongen för Almtuna i Allsvenskan. En spelare som VH helt klart får se upp med.

TRÄNARSNACK

När Sporten träffade VH-tränaren Hampus Sylvegård efter segern i Kristianstad i tisdags var han förstås på ett strålande humör.

– Otroligt skönt. Att äntligen få vinna mot "spöket" känns väldigt bra. Jag är glad för killarnas skull och de sliter enormt matchen igenom. Och det gläder mig att de vågar spela sig ur svåra situationer, vilket vi uppmanar dem att göra. Visst sätter vi oss i svåra situationer ibland, men de löser det bra. 

Något längre firande efter segern blev det inte, då Vimmerby har ny match redan på torsdag. Laget tränade lätt på onsdagen och det återstår att se om alla spelare är fit-for-fight på torsdagen. Oskar Humble saknades på grund av skada senast och Christoffer Thörngren kunde heller inte medverka.

Brödernas/Väsby har en lång väg att vandra för att de ska nå Hockeyallsvenskan. Mycket på grund av förlusten med 3–2 borta mot avsågade Piteå senast.

– Offensivt är vi okej – inte mer och vi för spelet stora delar av matchen, men jag tycker att vi faller på en dålig defensiv och individuella misstag. Sista minuterna står vi för en fullständig kollektiv kollaps, säger tränaren Jesper Kemi till hemsidan.

VH-SIFFROR

Interna poängligan kvalserien: 

Eddie Levin 9 (4+5)

Anton Carlsson 7 (4+3)

Hugo Ollila 7 (4+3)

Jakob Karlsson 6 (1+5)

Räddningsprocent

Robin Christoffersson 89.13

Scott Hector 84.21

Bäst plus/minus:

Pelle Ström +3

Jakob Karlsson +2

William Alftberg +2

undefined
Eddie Levin är VH:s bästa poängplockare i serien och tvåa totalt i kvalserien.

B/V-SIFFOR

Interna poängligan kvalserien

Carl Wassenius 10 (4+6)

Rasmus Sörgardt 8 (3+5)

Henrik Rommel 8 (3+5)

Räddningsprocent:

Victor Olsson 90.05

Bäst plus/minus:

Rasmus Sörgardt +2

Fredrik Forsberg +2

SENASTE MÖTENA

6/4 2024: VH-Brödernas/Väsby 3–2

Målen: Martin Pärna, Elias Lindgren, Adam Petersson.

1/4 2022: Brödernas/Väsby-VH 5-3 

Målen: Ludvig Vännström, Tatu Kokkola och Hugo Enock.

undefined
Väsby jublar efter att ha slagit ut VH i playoff 2022.

29/3 2022: VH-Brödernas/Väsby 1-5

Mål: Måns Krämer

23/2 2022: VH-Brödernas/Väsby 3-0

Målen: Måns Krämer, Todd Winder och Philip Elgeståhl.

30/12 2021: Brödernas/Väsby-VH 4-3

Mål: Jakob Karlsson, Tim Lindfors, Oskar Humble.

28/12 2021: VH-Brödernas/Väsby 0-2

TABELL

undefined
Kvalserien

ÖVRIGA MATCHER:

Piteå–Halmstad, Hudiksvall–Kristianstad

FÖLJ MATCHEN

Vi sänder matchen med start 18:50. TRYCK HÄR för att komma till sändningen.

TIPSET

1–3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!