Matchguide: Allt inför Dalen–VH

Vimmerby Hockey kommer från en tung förlust mot Halmstad. Men det är bara att hoppa upp på hästen igen. På fredagskvällen väntar Dalen på bortaplan för VH. Ett lag som VH har ett bra facit mot.

Eddie Levin och Jakob Karlsson jublade när VH slog ut Dalen med 3-0 i matcher förra säsongen.

Eddie Levin och Jakob Karlsson jublade när VH slog ut Dalen med 3-0 i matcher förra säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-02-16 07:00

Vad: Dalen–VH, Södra Allettan

Var: Smedjehov

När: Fredag, 19:00 

NOTERAT

• Fyra matcher återstår av Allettan. Efter förlusten mot Halmstad i onsdags har Vimmerby Hockey det inte längre i egna händer. Nu väntar Dalen, en motståndare som VH har trivts mot de senaste åren. Faktum är att Vimmerby gått segrande ur de sex senaste fajterna, i fyra av dem under ordinarie matchtid.

• Dalen hade en god form med fyra raka segrar. De senaste två matcherna har de däremot gått poänglösa, mot Skövde respektive Mariestad. I båda matcherna har de släppt in fyra mål.

• Annars är Dalen starka hemma i Smedjehov, där laget bara förlorat en match i Allettan. Detta var i senaste hemmamatchen mot Skövde som de förlorade med 4–0. Vi får se om VH kan sätta dit en andra förlust i den statistik-kolumnen.

HÅLL KOLL PÅ

Eddie Levin. Efter en liten formdipp har Levin visat framfötterna de senaste matcherna. Forwarden var klart godkänd i förlusten mot Halmstad, gjorde mål mot Mariestad och var en av få VH-spelare som kom ut med hedern i behåll efter 4–0-förlusten mot Kristianstad. Dessutom. Vem avgjorde play off-mötet mot Dalen i förlängning förra säsongen? Levin såklart. Kanske kan han frälsa VH igen.

Oskar Blomgren. Vilken Alletta han gjort hittills, Dalen-målvakten. 19-årige Blomgren är utlånad till Dalen från SHL-klubben Malmö och har sannerligen levererat. Med 94,49 i räddningsprocent är han i topp i "målvaktsligan". I snitt släpper Blomgren bara in 1,69 mål per match, så VH-spelarna får ställa in siktet rejält ikväll om de ska kunna överlista honom.

SNACKET

Sporten pratade med VH-tränaren Hampus Sylvegård några timmar efter avslutad träning under torsdagen. Ett lättare pass stod på agendan för VH, under en vecka med tätt matchande.

– Vi körde en lite lättare träning med lite mer taktiska inslag, och sen fick spelarna chansen att "köra av sig" efter gårdagen, sa Sylvegård.

Nu väntar Dalen, vad är din bild av dem som lag?

– Ett lag som är intensiva och spelar med en hög press, åker mycket skridskor. Så det gäller att vi är noggranna i besluten med puck och har aktiva fötter och rör på benen. Det blir viktigt. Men det är en rolig utmaning, likt oss torskade de senast så det är två lag som vill studsa tillbaka. På förhand känns det som det kan bli en rolig match.

Ni har ett väldigt bra facit mot just Dalen, kan det ge en extra positiv känsla att kliva in i matchen med?

– Det vet jag inte. Jag tycker alla matcher lever sitt egna lilla liv. Senast hade vi en 3–0-ledning, men de kom ikapp. Självklart var det en bra känsla när vi vann senast på straffar och när vi slog ut dem förra säsongen. Men nu har Dalen ett helt nytt lag och vi ett nytt lag. 

Och på spelarfronten, är det något som uppkommit efter matchen mot Halmstad?

– Nej, inga skador eller sjukdomar. Vi åker med samma trupp.

Finns det något nytt att rapportera om kring Scott Hector?

– Nej, det är samma. Det är rehab som gäller, sen hur lång tid det är kan variera med hans skada. Vi räknar i alla fall inte med honom denna eller nästa vecka, så ser det ut nu. Robin (Christoffersson) har varit otroligt bra i hans frånvaro och gett oss chansen att vinna. Vi gick in i säsongen med två bra målvakter och det är vi glada för.

Hector har dock själv utgivit information om hur länge han kan väntas bli borta. 

– Flyter rehaben på bra så ska jag kunna vara tillbaka om tre till fem veckor, säger Hector till Dagens Vimmerby.

VH-SIFFROR

Interna poängligan i Allettan:

Anton Carlsson 10 (5+5)

Carl Sjöberg 9 (6+3)

Martin Pärna 8 (4+4)

Räddningsprocent:

Scott Hector 94.41

Robin Christoffersson 88.29

Bäst plus/minus:

Anton Carlsson +7

Isac Göransson +5

Övrigt: Vi vet, vi vet... Varför älta det? Men när det blir så tydligt som mot Halmstad, att VH förlorar poäng på det, är det svårt att undgå. Det handlar såklart om special teams och i synnerhet den usla statistiken i powerplay. Mot Halmstad fick VH ytterligare tre försök, det blev inte mål i något av dem. 8,89 procents effektivitet har laget i spelformen hittills i Allettan. Kämpa!

DALEN-SIFFOR

Interna poängligan:

Alexander Sandberg 9 (4+5)

Karl Smedberg 9 (3+6)

Hugo Rostedt 8 (6+2)

Räddningsprocent:

Oskar Blomgren 94.49

Bäst plus/minus:

Alexander Sandberg +6

Karl Smedberg +6

Max Forsell +4

Övrigt: Vi har kritiserat VH för spelet i numerärt överläge, då ska sannerligen Dalen få en släng av sleven också. För Norrahammar-laget är faktiskt ännu sämre, sämst i hela Allettan Södra till och med. Blygsamma 8,82 procent har laget. Kämpa, ni med! Som tröst för dem är dock Dalen bäst i boxplay, där de håller pucken borta från eget nät i 86,96 procent av fallen. 

SENASTE MÖTENA

13/1 2024: VH-Dalen 4–3 e str

Mål: Anton Carlsson 2, Filiph Åström, Carl Sjöberg.

11/3 2023: VH-Dalen 3–2 e förl

Mål: Isac Andersson, David Thomson, Eddie Levin.

8/3 2023: Dalen-VH 3–5

Mål: Oskar Lindgren, Adam Bäckstrand, Isac Andersson, Oscar Gustafsson, Hugo Ollila.

7/3 2023: Dalen-VH 0–2

Mål: Anton Carlsson, Pelle Ström.

TABELLEN

undefined
Allettan Södra

MATCHER

Fredag: Dalen-VH, Halmstad-Visby/Roma. Lördag: Tranås-Skövde, Karlskrona-KRIF. Söndag: Halmstad-Mariestad, Kristianstad-Visby/Roma.

FÖLJ MATCHEN

Vi sänder matchen med start 18:50. TRYCK HÄR för att komma till sändningen.

TIPSET

2–2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!