Matchguide: VH mot Djurgården – här är allt ni behöver veta

Säsongens höjdpunkt för VH-supportrarna? I alla fall en av dem. För under onsdagskvällen kommer storklubben Djurgårdens IF, svensk ishockeys mest framgångsrika lag genom tiderna, på besök till Vimmerby. Och det är upplagt för en riktig hockeyfest.

Jakob Heljemo blev Vimmerbys enda målskytt i mötet med Södertälje. Vi får se om han hittar nätmaskorna även mot Djurgården.

Jakob Heljemo blev Vimmerbys enda målskytt i mötet med Södertälje. Vi får se om han hittar nätmaskorna även mot Djurgården.

Foto: Jonas Svensson

Ishockey2024-10-02 07:00

Vad: Vimmerby Hockey-Djurgårdens IF, omgång 5 av Hockeyallsvenskan.

Var: VBO Arena

När: Onsdag, 19:00.

NOTERAT

  • Säsongens match? De allra flesta av oss har nog en Djurgårdare i våra liv, på ett eller annat sätt. För den Djurgårdare som även har ett extra öga för ishockey och VH kommer det ju vara som lilla julafton när "Järnkaminerna" kommer på besök. Det är väl möjligen mötena med lag som AIK och forne rivalen Oskarshamn som kan mäta sig. Annars är nog detta bland det häftigaste den första allsvenska säsongen kommer bjuda på. Vi talar ju faktiskt om mesta mästarna, med 16 SM-guld i prisskåpet.
  • Biljettpriserna. Kanske lite för höga? Efter premiären mot Nybro, där VH-fansen gick man ur huse, har många stolar och ståplatsutrymmen ekat halvtomma. Den officiella publiksiffran hemma mot Kalmar landade på 952, mot Södertälje 1129. Men i realiteten var det betydligt mindre folk i VBO Arena, i alla fall i den sistnämnda matchen. Vad kan vi utläsa av det här? Jo, att det kanske är aningen för dyrt att pröjsa drygt 300 kronor för en sittplats eller 200 spänn för en ståplats vecka ut och vecka in, även om det är klubbens första häftiga matcher i Hockeyallsvenskan. Mot Djurgården kommer såklart inte detta vara ett problem, sittplatserna sägs ha varit slutsålda sen länge och i skrivande stund finns det bara ett fåtal biljetter kvar till ståplats och bortastå. Men det kan vara en tankeställare inför framtiden. För hur många kommer vi egentligen få se på läktaren mot Almtuna hemma, i omgång 15, en bister novemberkväll. Kanske läge att kika på en sänkning för de mindre "sexiga" matcherna?
  • Inledningarna. Starten för VH har väl varit i princip det man hade kunnat förvänta sig. VH har på fyra matcher gjort det ganska bra spelmässigt i tre utav dem, och inkasserat just tre poäng. Betyg? Tre av fem puckar är jag beredd att ge "Piva" och gänget. För laget har dessutom lidit av tunga tapp i de senaste matcherna, i och med Anton Carlssons skada och Hampus Erikssons avstängning. Eriksson är tillbaka mot Djurgården, vilket kommer vara viktigt. Och Djurgården? Målet är klart och tydligt, till SHL ska de fara efter denna säsong. Inledningen har varit okej, med två segrar på ordinarie tid och två förluster på straffar. För ett lag som DIF är det först i vår som det gäller. Tills dess handlar det mest om att hitta en trygg lägstanivå, som garanterar en av de sex slutspelsplatserna. Väl där kan det mesta hända.

HÅLL KOLL PÅ

  • Isak Hansen. Det kanske inte varit en helt formidabel start för backen, men han har i alla fall visat att han innehar kvaliteter som kan bli viktiga för VH denna säsong. Norrmannen lägger inga fingrar emellan och har på många sätt en väldigt skön spelstil. Jag tror vi har en stundande publikfavorit i Hansen. Han, tillsammans med övriga VH-backar, kommer få bekänna färg ikväll.
  • Dick Axelsson. Så var han tillbaka i Djurgårdsdressen igen, den gode Axelsson. Men det är inte bara för ishockeyn han varit i ropet den senaste tiden. För er skvaller-entusiaster kan vi meddela att han numer har ett förhållande med Janni Delér, känd influencer, Youtuber och ex-fru till skidåkaren och entreprenören Jon Olsson. Jaja, men vad har han bidragit med på isen då?! Fyra mål på fyra matcher. Det får väl anses vara en god start för en spelare som inte spelat elithockey på ett bra tag.

SNACKET

undefined
Niklas Wikegård är sportchef för Djurgården.

Djurgårdens forne guldtränare Niklas Wikegård är tillbaka i klubbens organisation. Efter många år som tv-expert är han nu sportchef och ansvarar för lagbygget som många tror kan ta klubben tillbaka till SHL.

Känner du stor press inför säsongen?

– Ja, pressen är hård. Precis som den ska vara för en förening med den historiken som Djurgården har. Vi gör vår tredje säsong i Hockeyallsvenskan nu och det är klart att de mesta mästarna ska upp i SHL igen. Men det kommer inte att bli lätt. Konkurrensen är tuff. Björklöven ser starka ut, likaså AIK, Södertälje och Oskarshamn.

DIF har tagit nio poäng på fyra matcher så här långt och är femma i serien. Wikegård är inne på att laget kommer att behöva en startsträcka.

– Det tar alltid tid att få ihop ett lag med många nya spelare och en ny ledning. Det är från januari och framåt som magin ska börja hända. Är vi bara med hyfsat fram tills dess så kan det bli riktigt bra, säger Wikegård som gillar mixen i truppen.

– Vi har en härlig blandning av lovande juniorer och rutinerade rävar. Personalen finns där, men det gäller att vi får ihop laget också.

Ikväll väntar Vimmerby Hockey på bortais och Wikegård erkänner utan omsvep att det inte är den motståndaren som han har studerat hårdast inför säsongen.

– Jag följde Vimmerbys framfart i kvalserien och jag tycker att det är jätteroligt att ett sådant lag kan lyckas. Jag gillar att följa Hockeyettan och har haft extra koll på lag som Visby, Hudiksvall och Brödernas/Väsby på senare. Det finns många vassa lag i ettan. Jag önskar bara att svensk hockey hade kunnat hitta någon modell för att få bättre spridning på ekonomin för deras del. Som systemet fungerar nu är det inte rättvist.

Vad ger du Vimmerby för möjligheter att hänga kvar?

– Det kan de absolut göra. De har fått behålla stora delar av truppen och har ett par duktiga spelare. Nu i början kan de överraska många. Men det är under den andra halvan av serien som det gäller för dem att bita ihop och gnugga på. Jag önskar dem all lycka.

VH-SIFFROR

Interna poängligan:

Jakob Karlsson 2 (1+1)

Eddie Levin 2 (0+2)

Räddningsprocent:

Robin Christoffersson 91,67

Claes Endre 91,51

Bäst plus/minus:

Jakob Karlsson +2

Eddie Levin +1

Adam Petersson +1

Wiking Malmunger +1

DIF-SIFFROR

Interna poängligan:

Marcus Krüger 7 (1+6)

Colby Sissons 5 (1+4)

Dick Axelsson 4 (4+0)

Linus Klasen 4 (1+3)

Räddningsprocent: 

Viktor Andrén 91,53

Hugo Hävelid 87,88

Bäst plus/minus:

Marcus Krüger +4

August Berg +4

SENASTE MÖTENA

Vad Sporten kan erfara har lagen aldrig tidigare mötts.

ÖVRIGA MATCHER

Björklöven-Östersund, Mora-Oskarshamn, Karlskoga-Nybro, Södertälje-Almtuna, Tingsryd-AIK.

TIPSET

2–3

FÖLJ MATCHEN

Vi liverapporterar från matchen med start 19:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!