GUIDE: VH mot Halmstad – här är allt ni behöver veta

Då var dagen kommen. Dagen då Vimmerby Hockey kan bli ett Allsvenskt lag, om allt går deras väg. Halmstad Hammers står för motståndet. Laget som bara för någon vecka sedan besegrade VH med 6–3. Spänn fast er, det kommer bli åka av.

I lördagens kvalserierysare ställs Vimmerby Hockey mot Halmstad Hammers.

I lördagens kvalserierysare ställs Vimmerby Hockey mot Halmstad Hammers.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-04-20 08:00

Vad: Vimmerby Hockey-Halmstad Hammers, tionde omgången i kvalserien.

Var: Arena Hansson Konsult & Konstruktion AB

När: Lördag, 16:00

NOTERAT

Makalösa segern. Såvida ni inte bott under en sten de senaste dagarna, eller är totalt ointresserade av lokalidrott, kan ni inte ha missat Vimmerbys Hockeys otroliga seger i slutsekunderna borta mot Brödernas/Väsby. Kapten Jakob Karlsson sköt in pucken i öppen kasse med en (!) sekund kvar av matchen. Ett mål som kommer gå till historien för VH.

Frälsningarna. Inte nog med att VH fick hjälp av Brödernas/Väsby när de tog ut målvakten, vilket var helt rimligt bör tilläggas. Hudiksvall hjälpte dessutom VH rejält på traven i kampen om avancemang. Från underläge 4–2 vände "Hudik" på matchen och besegrade Kristianstad på straffar. 

Tabelläget. Kristianstad 17 poäng, Vimmerby 17, Hudiksvall 16. Med en ynka omgång kvar att spela. Vem hade kunnat tro att vi skulle få avsluta den här säsongen med ett så kittlande scenario? Idag gäller det inte bara att hålla koll på vad som händer i ishallen i Vimmerby. Se till att ha mobiler, radioapparater, walkie-talkies och alla former av kommunikations- och informationsapparater fulladdade! För förutsättningarna kan komma att ändras precis närsomhelst.

• 3–2. Vimmerby Hockey och Halmstad Hammers har mött varandra fem gånger den här säsongen. Halmstad har en liten fördel i internstatistiken med tre segrar, VH har således två. Det brukar ofta avgöras med uddamålet. Men för drygt en och en halv vecka sedan möttes lagen i Halmstad och då åkte VH på stryk med hela 6–3.

• Viljan att vinna. Att VH, Kristianstad och Hudiksvall gärna skulle vilja vinna sina respektive matcher förstår nog alla. Men en ytterligare krydda i dramat är att hela trion möter lag som är avhängda i racet om den Allsvenska platsen. Varken Halmstad, Brödernas/Väsby eller Piteå har något att spela för. Hur kommer lagen tackla uppgiften? Kommer viljan att avsluta på topp och förstöra för motståndarna finnas där? Eller har de rent mentalt redan gått på semester? 

• Vilken lyx. Efter mängder med matcher, motgångar, framgångar, bakslag, triumfer, sorger, bedrövelser och stunder av total eufori kokas allt ned till EN sista match. Oavsett hur det går för Vimmerby Hockey har de något att spela för i säsongens sista match. Det är en lyx för supportrarna och alla oss som följt lagets resa. Så oavsett hur det går, VH – tack för showen. It´s been one hell of a ride.

HÅLL KOLL PÅ

Jakob Karlsson. Att vi bör hålla koll på Jakob Karlsson den här matchen är givet. Torsdagens stora matchhjälte är en sån tydlig frontfigur för hela föreningen. Ledaregenskapen, attityden och skickligheten är bara några av dragen som utgör hans hockeygärning. Ikväll kan han bli odödlig i VH-kretsar. Visst vore det på plats med ännu ett sent avgörande – signerat kapten Karlsson.

Jakob Crespin. Saknades senast. Står han idag? Målvakten är en av seriens bästa och är enormt viktig för Halmstad. Utan honom kan VH möjligen få in några extra, viktiga, puckar i mål.

TRÄNARSNACK

Sporten tog en lägeskoll med Jens Berggard, huvudtränare i Halmstad Hammers, inför avgörandet. 

På frågan vad Halmstad har för ingångsvärden till matchen svarar han såhär:

– Vi vill avsluta på ett bra sätt. Vi har fyra raka förluster, flera med uddamålet. Vi vill visa att det är vi som skulle varit i Vimmerbys sits inför sista matchen. Inställningen är att vi ska göra en bra prestation och visa oss från vår bästa sida. 

– Det är inte kul att stå på andra sidan och få det ljudet som skulle uppstå emot sig, om Vimmerby skulle vinna. Vi kommer sälja oss dyrt, betonar Berggard. 

I senaste matchen mot Piteå saknades Hockeyettans kanske bästa målvakt, Jacob Crespin, för Halmstad. Centern Alexander Klarin utgick dessutom i den första perioden efter att ha fått en puck i kinden. 

– Crespin vilade eftersom han stått så mycket, men han är tillgänglig mot Vimmerby. Klarin är tveksam, han får känna på det imorgon (läs: idag) och se hur det känns, säger Berggard. 

– Generellt har vi mycket småskador, vilket brukar gälla för alla lag som är med såhär länge. Vi får avgöra lite från fall till fall vad det är värt. Det kanske inte är värt för oss att chansa och göra så spelaren får en lång rehab i sommar.

Någon som definitivt tror att Jacob Crespin vaktar Halmstad-målet mot Vimmerby är Anders Tornell, sportjournalist på Hallandsposten som följer laget nära. 

– Jag tror att han står imorgon (läs: idag). Den finns en risk att det är det sista framträdandet i Hammers-tröjan för honom, med tanke på framgången han haft den här säsongen. Han vill nog avsluta sin sejour här på ett snyggt sätt, säger Tornell. 

Jens Berggard tror den potentiellt häftiga inramningen kommer påverka. Åt vilket håll är däremot svårare att förutspå.

– Det är en inspirerande situation för oss med. Vi mötte Karlskrona i semifnalen och då var det över 3000 på bägge matcherna där. Pressen ligger inte på oss och vi kan spela mer avslappnat, samtidigt kommer Vimmerby vara enormt laddade. Jag hoppas vi kan komma upp i tävlingsnivå, avslutar Halmstad-tränaren.

VH-SIFFROR

Interna poängligan kvalserien: 

Eddie Levin 9 (4+5)

Anton Carlsson 9 (4+5)

Jakob Karlsson 9 (3+6)

Räddningsprocent

Robin Christoffersson 88.83

Scott Hector 84.21

Bäst plus/minus:

Jakob Karlsson +4

Pelle Ström +3

William Alftberg +3

HALMSTAD-SIFFROR

Interna poängligan kvalserien

Viktor Gagic 10 (4+6)

Robin Dahse 9 (2+7)

Viktor Bernhardtz 8 (3+5)

Räddningsprocent:

Jacob Crespin 88.04

Adam Ahnberg 84.38

Bäst plus/minus:

Alexander Klarin +4

Tom Johansson +3

SENASTE MÖTENA

9/4 2024: Halmstad-VH 6–3

Målen: Hugo Ollila, Anton Carlsson, Johan Norberg. 

14/2 2024: VH-Halmstad 1–2

Mål: Oskar Humble.

10/1 2024: Halmstad-VH 4–5

Mål: Adam Petersson (2), Martin Pärna, Carl Sjöberg, Pelle Ström.

26/11 2023: VH-Halmstad 4–3 (efter straffar)

Mål: Adam Petersson, Gustav Karlsson, Isac Göransson, Carl Sjöberg.

15/10 2023: Halmstad-VH 2–1 (efter förlängning) 

Mål: Pelle Ström.

TABELL

undefined
Tabellen.

ÖVRIGA MATCHER:

Kristianstad–Brödernas/Väsby, Hudiksvall–Piteå

FÖLJ MATCHEN

Vi sänder matchen med start 15:50. TRYCK HÄR för att komma till sändningen.

TIPSET

6–2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!