Matchguide: VH mot Oskarshamn – här är allt ni behöver veta

Eddie Levin, Vimmerby Hockey

Eddie Levin, Vimmerby Hockey

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-10-16 06:30

Vad: Vimmerby Hockey-IK Oskarshamn, omgång 9 av Hockeyallsvenskan.

Var: VBO Arena

När: Onsdag, 19:00

NOTERAT

  • Wow. Snacka om ett efterlängtat återseende. Det är nästan 30 år sedan de båda ärkerivalerna drabbade samman. Derbyna mellan VH och IKO var säsongens höjdpunkt förr i tiden. Den rivaliteten har sannolikt ebbat ut en hel del med åren, men det finns ändå gott hopp om en häftig kamp ikväll inför välfyllda läktare.
  • Statistiken. Det är klart att tabelltrean Oskarshamn har statistiken på sin sida jämfört med elfteplacerade Vimmerby. Offensivt sett har IKO ett målsnitt på 3,6 gjorda mål per match jämfört med Vimmerbys 2,0. Vimmerby bräcker dock sina motståndare på en punkt. I antalet insläppta mål är VH före på 2,6 jämfört med IKO:s 2,9.
  • Släkten är värst? I Vimmerbys trupp finns fyra spelare med ett förflutet hos motståndarna. Eddie Levin, Adam Petersson, Carl Sjöberg och Johan Norberg har alla spelat i blått och rött en gång i tiden. I Oskarshamns trupp finns bara en före detta Vimmerbyspelare och det är målvakten Tomas Rydén som hade tre starka säsonger i klubben i slutet av 2010-talet.

HÅLL KOLL PÅ

  • Eddie Levin fick spräcka sin nolla i målkolumnen senast hemma mot Björklöven. Den 24-årige VH-produkten spelade i Oskarshamn som junior och fick göra allsvensk debut för klubben säsongen 2018/2019. Lita på att han kommer vara sugen på att kliva fram och bidra ikväll.
  • Filip Svenningsson från Gislaved är kom fram som junior i HV71 och var med och förde upp IK Oskarshamn från Hockeyallsvenskan till SHL. Efter ett par säsonger i Modo och Karlskoga är han nu tillbaka i Småland. Senast gjorde han två av målen när IKO vann med 5–2 mot Östersund hemma. Totalt har han gjort fem mål på 16 skott så här långt för IKO. Det ger en målprocent per skott på finfina 31.25 procent.

SNACKET

undefined
Oskarshamns Rasmus Bengtsson.

IK Oskarshamns 31-årige lagkapten Rasmus Bengtsson har en lång och gedigen meritlista med såväl spel i SHL som ungdomslandslag och den amerikanska juniorligan. Något han däremot aldrig gjort är att spela Hockey i Vimmerby.

– Nej, det blir faktiskt första gången som jag besöker hallen överhuvudtaget. Det ska bli roligt att möta VH och uppleva hallen som jag förstått är lite som Västerviks, fast med bara läktare på ena sidan.

Har du någon koll på Vimmerby som lag?

– Väldigt dålig faktiskt. Den enda spelaren som jag känner är Jakob Heljemo som jag spelade tillsammans med i Tingsryd, säger Bengtsson som ändå har en känsla av att VH kan klara sig bättre i Allsvenskan än vad många tror.

– Jag har själv spelat i mindre klubbar och vet att styrkan i en grupp kan bära långt.

Bengtsson var med och spelade IKO ur SHL förra säsongen, men var en av få spelare som valde att stanna i klubben.

Varför?

– Jag har spelat några säsonger i SHL och känt att jag har saknat Hockeyallsvenskan lite. Där är det inte lika stort fokus på misstag som det blir i SHL. Det blir en lite skönare jargong, säger backen som fått en bra start med nio poäng på lika många matcher så här långt.

Hur långt kan Oskarshamn räcka den här säsongen?

– Målet är att vara med och slåss där uppe. Det är tufft i och med att vi har fått göra lite av en omstart med 16 nya spelare och en ny tränarstab. Jag tycker ändå att vi har fått ihop det bra och kan vara nöjda med inledningen på säsongen.

VH-SIFFROR

Interna poängligan:

Jakob Karlsson 6 (2+4)

Hampus Eriksson 4 (2+2)

Eddie Levin 4 (1+3)

Ludwig Wistén 3 (2+1)

Isak Hansen 3 (1+2)

Räddningsprocent:

Claes Endre 91.51

Robin Christoffersson 90.34

Bäst plus/minus:

Jakob Heljemo +2

Jakob Karlsson +1

Ludwig Wistén +1

IKO-SIFFROR

Interna poängligan:

Zion Nybeck 11 (3+8)

Rasmus Bengtsson 9 (1+8)

Gustaf Westlund 8 (4+4)

Räddningsprocent: 

Emil Kruse 92.13

Tomas Rydén 85.86

Bäst plus/minus:

Gustaf Westlund +7

Evan Weinger +5

SENASTE MÖTENA

Det blir det första mötet mellan lagen i seriesammanhang sedan säsongen 1995/96. 

ÖVRIGA MATCHER

Björklöven-Mora, Östersund-Nybro, Västerås-Karlskoga, Almtuna, Tingsryd, AIK-Djurgården, Kalmar-Södertälje.

TIPSET

2–3. 

FÖLJ MATCHEN

Vi liverapporterar från matchen med start 19:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!