Matchguide: VH mot Östersund – här är allt ni behöver veta

Jesper Kokkonen har inte levt upp till förväntningarna såhär långt i VH-tröjan.

Jesper Kokkonen har inte levt upp till förväntningarna såhär långt i VH-tröjan.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-10-19 12:54

Vad: Vimmerby Hockey–Östersunds IK, omgång 11 av Hockeyallsvenskan.

Var: VBO Arena

När: Lördag, 18:00

NOTERAT

  • Läge för revansch. Detta blir det första returmötet för VH under denna historiska allsvenska säsong. Laget bör definitivt vara revanschsugna med tanke på hur det gick i bortamötet 27 september. Då föll VH surt på straffar (3–2) efter en strong insats. Ni kanske även minns ett av målen från matchen? Ludwig Wistén stod för en rejäl läckerhet när han fintade bort flera ÖIK-backar och satte dit den snyggt med en backhand.
  • Periodspöket. Återigen gav VH bort matchen i förstaperioden, för att sen höja sig rejält. I fyra raka matcher har VH inte kunnat ge sig själva en rejäl chans för att de inte varit på tå från matchens start. Samma sak igår mot Tingsryd. Efter första akten var skotten hela 16-1 till jumbon. Det kan bara inte ske mot Östersund om säsongens första trea ska in på konto.
  • Bortaspöket. Som tur för VH har Östersund sina egna demoner att ta itu med. För laget har nämligen inte tagit en enda poäng på bortais den här säsongen. Under fredagen åkte laget på en stortorsk borta mot Södertälje. Frågan är vilka som kan hantera sina brister bäst ikväll? 

HÅLL KOLL PÅ

  • Jesper Kokkonen. Tio matcher: Noll mål, noll assist, -12 i plus/minus-statistiken. I den sistnämnda kategorin är forwarden sämst i hela ligan, tillsammans med backen Fredric Jansson, i just Östersund. "Numbers don't lite", som man brukar säga. Så även i detta fall. Det är dags att steppa upp, och det rejält. För siffrorna är allt annat än smickrande för VH:s tyngsta nyförvärv inför säsongen. Och ännu har vi inte sett något avsevärt lyft i det spelmässiga heller. Frågan är hur klubben ska resonera kring Kokkonen om det inte vänder snart? Med tanke på att han lär vara en av de bäst betalda spelarna måste leveransen snart bara komma. Det skulle underlätta för samtliga parter. Inte minst för huvudpersonen själv som måste sukta efter den där första poängen för säsongen.
undefined
Emil Molin är viktig för sitt Östersund.
  • Emil Molin. Centern är enormt viktig för sitt Östersund. Detta visade sig inte minst tidigare i veckan när Molin både kvitterade och blev matchvinnare på straffläggningen, när ÖIK fällde Nybro Vikings. Har stor rutin, och gjort avtryck i både SHL och finska högstaligan, bland annat. Lyckas VH neutralisera Molin är mycket vunnet.

SNACKET

Vi tog ett snack med Peter "Piva" Johansson, VH-tränaren, inför kvällens drabbning.

Han berättar att truppen är intakt sedan gårdagen. Oskar Hassel, som varit sjuk, är därmed inte tillbaka i speldugligt skick.

Vem som vaktar kassen ville skåningen inte avslöja.

Kommer ni göra något annorlunda i förberedelserna för att försöka göra något åt problemet ni haft med förstaperioderna?

– Klart vi har belyst det, och att bara köra på likadant är inte en del av planen. Det är det inte. Utan vi har pratat om det och såklart kollat video på vissa saker som behöver förbättras. Hur man agerar direkt från start sätter standarden för hela perioden. Och 2–0-underläge efter första perioden igår var faktiskt smickrande siffror. Så får det inte se ut.

Du fick effekt på dina ändringar i kedjorna igår. Kommer ni inleda så som ni slutade igår?

– Vi kommer i alla fall inte starta så som vi började. Det var ganska rörigt i slutet igår, så jag vet knappt hur vi slutade. Men vi kommer i alla fall inte inleda på samma sätt. Däremot har vi samma spelare tillgängliga. Vi måste försöka hitta rätt väg, det handlar ju som alltid om balansen. Jag gillar inte att röra runt för mycket, men något kommer vi göra.

VH-SIFFROR

Interna poängligan:

Jakob Karlsson 7 (2+5)

Eddie Levin 6 (3+3)

Hampus Eriksson 4 (2+2)

Räddningsprocent:

Claes Endre 91.67

Robin Christoffersson 90.40

Bäst plus/minus:

Jakob Karlsson +2

Jakob Heljemo +1

Elias Lindgren +1

ÖIK-SIFFROR

Interna poängligan:

Emil Molin 5 (2+3)

Johan Mörnsjö 4 (2+2)

Alexander Anderberg 4 (1+3)

Anton Öhman 4 (1+3)

Räddningsprocent: 

Andreas Ljunggren 91.84

Daniel Rosengren 89.47

Bäst plus/minus:

Isac Hamberg -1

Erik Rainersson -1

Adam Hirsch -1

SENASTE MÖTENA

27/9-2024: Östersund-VH 3–2

Målen: Adam Petersson, Ludwig Wistén

ÖVRIGA MATCHER

Det är bara VH och Östersund som spelar under lördagen.

TIPSET

3-2

FÖLJ MATCHEN

Vi liverapporterar från matchen med start 18:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!