Så har Vimmerby presterat i Hockeyettan och slutspel

HC Dalen besegrades med klara och överraskande 3–0 i matcher. I helgen är det dags för de första matcherna i semifinalen i slutspelet till Hockeyallsvenskan. Vi gjorde en tillbakablick hur det har gått för Vimmerby i slutspel och Allettan sedan den första historiska säsongen i Hockeyettan (division 1) 2011/2012.

Sporten har kollat hur det har gått för Vimmerby i slutspel och Allettan sedan den första historiska säsongen i Hockeyettan (division 1).

Sporten har kollat hur det har gått för Vimmerby i slutspel och Allettan sedan den första historiska säsongen i Hockeyettan (division 1).

Foto: Arkiv

Ishockey2023-03-17 20:00

Säsongen 21/22

Placering i grundserien: 2:a.

Placering i Allettan: 7:a.

Slutspel: Vinst med 2–1 i matcher mot Karlskrona HK i playoff 2. Förlust med 2–0 i matcher mot Väsby i den så kallade finalen (playoff 3), sista steget innan kvalserien.

Kommentar: VH gjorde en kanoninsats i grundserien och kunde mycket väl ha knipit förstaplatsen i den tuffa, södra serien. I Allettan blev det tuffare för Vimmerby, som ändå lyckades fixa en topp åtta-placering med marginal. Det innebar att man tog sig till semifinal och valdes som sjätte lag, av Karlskrona. Blekingegänget skulle få anledning att ångra sig. VH vann det första mötet hemma med hela 8–2, innan KHK tog hem match två på sin hemmais. En tredje och avgörande match väntade, också den i Karlskrona. Där var VH starkast och tog sig vidare via en 4–1-seger. 

Därefter tog det stopp. Väsby var alldeles för starka och vann två raka matcher mot VH, vilket innebar att Väsby tog sig till kvalserien. För VH:s del var säsongen över. 

undefined
Väsby krossade VH:s kvalseriedrömmar i den sista playoffrundan.

Säsongen 20/21

Placering i grundserien: 5:a.

Placering i Allettan: 3:a.

Slutspel: Vinst med 2–0 i matcher mot Mörrum i playoff 2. Förlust med 2–1 i matcher mot Troja/Ljungby i finalen (playoff 3). Missade kvalserien.

Kommentar: Oj, oj, oj... Vilken minnesvärd säsong. VH knep sista Allettan-platsen i grundserien och imponerade stundtals i Allettan. Där slutade man trea och fick därmed hemmafördel i slutspelet. Man valde att möta Mörrum i semi och vann först med 1–0 på bortais. Målskytt? Todd Winder. Sen vände man hem till Vimmerby och gick en holmgång i match två. Det svängde fram och tillbaka och krävdes förlängning för att avgöra. Då dök Todd Winder upp igen, avgjorde till 4–3 med sitt fjärde mål i matchen och skickade VH vidare. Han gjorde alltså VH:s alla (!) mål i matchserien mot Mörrum.

I det sista steget innan kvalserien valde VH att möta Troja/Ljungby. Lagen vann varsin match och tvingade fram en helt avgörande tredje kamp, i Vimmerby ishall. VH hade ledningen med 2–0, innan gästerna vände. Todd Winder kvitterade till 3–3, bara för att få se Karl Olofsson sätta det som skulle bli segermålet med en knapp kvart kvar att spela. VH:s kvalseriedrömmar slocknade.

undefined
Todd Winder gjorde VH:s alla fem mål i matchserien mot Mörrum. Mot Troja/Ljungby tog det sedan stopp.

Säsongen 19/20

Placering i grundserien: 8:a.

Placering i Vårserien: 1:a.

Slutspel: Vinst med 2–1 i matcher i playoff 1 mot Kallinge/Ronneby. Vinst med 2–0 i matcher mot Huddinge i playoff 2. Ledning med 1–0 i finalen mot Hudiksvall, innan säsongen avbröts.

Kommentar: Det här var säsongen då VH äntligen skulle nå kvalserien, trodde nog de flesta. Efter en svag grundserie ryckte man upp sig rejält och tog köksvägen till slutspel, via serieseger i Vårserien. Där väntade KRIF. VH förlorade faktiskt första matchen, hemma. Därför krävdes två raka segrar på bortais för att avancera. Det fixade man, ganska så övertygande. Huddinge valde sedan att möta VH i semi och fick sota för det. VH vann med 5–3 hemma och hade allt i egna händer inför match två, i Huddinge. Där blev man framburna av en stor tillrest VH-klack och Roman Semjonov blev stor hjälte när han fixade segermålet till 4–3 i den tredje perioden. 

Det innebar att kvalserien bara var ett steg bort. Hudiksvall blev nästa motstånd och här var VH numret större. Hemma i Vimmerby vann man med hela 6–2 och skulle bara göra jobbet på bortais. Då, några timmar innan matchstart, kom beskedet att det inte skulle bli någon match. Coronapandemin satte stopp och hela säsongen fick sedan avbrytas.

undefined
Det var många tillresta VH-supportrar på plats i Huddinge, när VH vann playoff 2. Säsongen kom sedan att avbrytas.

Säsongen 18/19

Placering i grundserien: 1:a.

Placering i Allettan: 4:a.

Slutspel: Vinst med 2–1 i matcher mot Enköping i playoff 1. Vinst med 2–0 i matcher mot Troja/Ljungby i playoff 2. Förlust med 2–1 i matcher mot Kristianstad i playoff 3.

Kommentar: Ännu en säsong där Vimmerby verkligen imponerade. Med spelare som Tomas Rydén, Mathias Wigley, Måns Carlsson, Hampus Harlestam, Pontus Näsén och Sebastian Åkesson var man ett fruktat lag. I slutspelet blev Enköping första hindret, som besegrades via en tredje och avgörande match hemma i Vimmerby. Måns Carlsson gjorde då matchens enda mål, i den 59:e minuten.

I playoff 2 väntade Troja. VH vann två raka, båda med 2–1, och avancerade till sista steget innan kvalserien. Där stötte man på patrull, i form av Kristianstads IK, som också hade hemmafördel. VH föll hemma (3–4) och var pressade att vinna match två. Christian Blomqvist och Hampus Harlestam var förgrundsfigurer då, med två respektive ett mål i 3–0-vinsten. Därmed väntade en helt avgörande tredje match, också den i Kristianstad.

Och vilken match det blev... 44:19 in i matchen stod det 4–4. Kristianstad fick då in två snabba mål och gick upp till 6–4. Med en minut kvar att spela kom reduceringen från VH. Närmare än så kom man dock aldrig och säsongen tog slut. Kristianstad och Vita Hästen gick sedermera till Hockeyallsvenskan.

undefined
Pontus Näsén var en av många duktiga spelare i VH 2018/2019.

Säsongen 17/18

Placering i grundserien: 4:a.

Placering i Allettan: 3:a.

Slutspel: Förlust med 2–0 i matcher mot Visby/Roma i playoff 2.

Kommentar: Det kryllade av profilspelare i denna VH-upplaga. Dennis Fröland, Jesper Kokkonen, Markus Modigs, Ludvig Jardeskog och Hampus Harlestam, för att nämna några. VH gjorde det som krävdes för att ta sig till Allettan och sedan till slutspel. Men Visby/Roma blev för svåra direkt i playoff 2. Förlust med 4–2 borta och med 5–3 hemma innebar att säsongen var över.

undefined
Visby/Roma slog ut VH i playoff 2.

Säsongen 16/17

Placering i grundserien: 3:a.

Placering i Allettan: 4:a.

Slutspel: Vinst med 2–0 i matcher mot Skövde i playoff 1. Vinst med 2–1 i matcher mot Sundsvall i playoff 2. Förlust med 2–0 i matcher mot Kristianstad i playoff 3.

Kommentar: VH säkrade en topp fem-placering i grundserien och tog sig till Allettan. Efter en fjärdeplats där väntade playoff 1 mot Skövde, som städades av med 2–0 i matcher. I nästa runda, mot Sundsvall, krävdes det en tredje och avgörande fajt. VH lyckades hålla undan, vinna matchen med 3–2 och avancera till sista playoff-rundan. 

Kunde man matcha Kristianstad? Nej, inte riktigt. Det blev förlust med 4–1 och 5–2.

undefined
Kristianstad stoppade VH från kvalserien 2016/2017.

Säsongen 15/16

Placering i grundserien: 3:a.

Placering i Allettan: 7:a.

Slutspel: – 

Kommentar: Vimmerby stod för en stark grundserie och kom trea bakom Västervik och Troja. Bara fyra av tolv lag gick till Allettan. Bakom sig hade VH då bra lag som bland andra Kristianstad och Nybro. I Allettan blev det betydligt tuffare, då VIK stod som slutsegrare även där. VH plockade bara åtta pinnar på 14 matcher och var långt ifrån att ta sig vidare till slutspel. I laget återfanns skickliga lirare som Jesper Kokkonen, Hampus Harlestam, Mathias Wigley och Emil Wahlberg. Joonas Koskinen blev bäste poängplockare i Vimmerby under säsongen. 

undefined
Joonas Koskinen var VH:s bäste poängplockare 2015/2016, då man missade slutspel.

Säsongen 14/15

Placering i grundserien: 3:a.

Placering i Allettan: 8:a (sist).

Slutspel: – 

Kommentar: VH gjorde en vrålstark grundserie (västra) och tog sig lätt vidare bland de fyra som gick till Allettan. Vimmerby gjorde flest mål av alla lag i Hockeyettan då de nådde 100 fullträffar i grundserien. Alexander Holmberg toppade seriens poängliga (32 pinnar), där Jakob Karlsson nådde hela 27 poäng på 14 matcher. I Allettan splittrades laget och tappade rejält i styrka. VH kom sist. Noterbart är att trots jumboposition placerade sig Markus Palmberg och Niklas Svensson sig som tvåa respektive trea i Allettans poängliga. 

undefined
Alexander Holmberg gjorde en urstark säsong i VH 2014/2015.

Säsongen 13/14

Placering i grundserien: 2:a.

Placering i Allettan: 5:a.

Slutspel: – 

Kommentar: Ny stark grundserie av Vimmerby. Hade en fight med Vita Hästen om seriesegern. De båda lagen stod i viss särklass. VH hade hela 15 poäng tillgodo på Västervik under Allettan-strecket. Kuriosa är att nuvarande SHL-stjärnan Patrik Karlqvist var trea i poängligan, då han lirade i VIK. Allettan blev sedan en rysare av format. Vimmerby gick en hård kamp med Tingsryd och Mariestad om att nå slutspel och en placering topp fyra. VH var i förarsätet i den sista omgången hemma mot just Tingsryd, men gästerna kom tillbaka, hämtade upp ett underläge och vann till slut i sudden death med 6–5. Bittert slut på säsongen för Vimmerby. 

undefined
Alexander Holmberg, Jakob Karlsson och Björn Jonasson bildade en sylvass kedjeformation 2013/2014.

Säsongen 12/13

Placering i grundserien: 3:a.

Placering i Allettan: 4:a.

Slutspel: Åkte ut mot Tranås i playoff 1 med 1–2 i matcher. 

Kommentar: En säsong som var något av en berg- och dalbana. Kom trea i grundserien, för att sedan i en ytterst dramatisk uppgörelse med Mariestad knipa fjärdeplatsen och ta sig till slutspel. Sista omgången var avgörande och rafflande. VH vann med uddamålet mot Skövde (2–1), medan Mariestad förlorade i sudden death mot Mörrum. Det räckte för att VH skulle ta sig vidare. I playoff 1 väntade rivalen Tranås. Halvvägs in i den första matchen ledde Vimmerby med 2–0, sen exploderade TAIF och vann komfortabelt med 6–3. I returen blev det samma marginal, nu till Vimmerbys fördel. I den avgörande fighten ledde länge VH med 2–1. Sen kom smällen, med tre snabba Tranåsmål sista minuterna. Tungt uttåg för VH. 

undefined
Tranås slog ut VH 2012/2013 i playoff 1.

Säsongen 11/12

Placering i grundserien: 2:a.

Placering i Allettan: 6:a.

Slutspel: – 

Kommentar: Säkrade enkelt en plats i Allettan bakom Vita Hästen. Väl där fick VH en tuff start med fem raka förluster. Anders Spaaks gäng orkade sedan inte hämta sig från den öppningen, utan slutade sexa av de åtta lagen i Allettan. Avslutade däremot starkt med en klar 9–3-triumf mot Kristianstad.

undefined
Anders Spaak ledde VH till Allettan i sin första säsong i division 1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!