Misstagen fällde Västervik: "Där var vi inte alls bra"

Västerviks IK svarade för en av de sämsta insatserna för säsongen när laget föll med 4-1 inför 2750 åskådare i Scaniarinken mot Södertälje SK. – Vi gör alldeles för många individuella misstag och SSK är skickligt offensivt och tar tillvara på det, säger VIK:s assisterande tränare Ragnar ”Ragge” Karlsson.

En blek figur, förlust med 1–4 mot Södertälje, fick avsluta ett för övrigt magiskt 2016 för Västerviks IK

Ishockey2016-12-30 08:00

Första perioden var tempofylld, rivig och slitig – men samtidigt hafsig och utan karaktär på något sätt.
Inget av lagen lyckades etablera något längre tryck i anfallszon utan spelet böljade istället fram och tillbaka i bästa Hawaii-stil.
Målchanserna värda namnet var ytterst få, men det blev i alla fall farligt i den 14:e minuten då Södertäljes Victor Andersson kom fri – men Ludvig Engsund i VIK-kassen räddade snyggt med ena benskyddet.
Mycket Södertälje
– Vi börjar trevande, men sista 15 minuterna av första så tycker jag vi är det klart bättre laget och jag fick känslan av att ”det här vinner vi”, säger ”Ragge”.
Första perioden var jämn – och oavgjort var rättvist så långt. Men andra perioden gick klart till Södertälje. Västervik spelade inte alls bra och bjöd hemmalaget på en rad målchanser.
Till exempel vid 1-0-målet i inledningen av mittperioden då VIK-backen Andreas Frisk serverade Lucas Carlsson ett friläge som han bara inte kunde missa.
När sedan Jörgen Karterud drog på sig en onödig slashing-utvisning i anfallszon så tog det bara 14 sekunder i powerplay för Sebastian Höglund att öka på hemmaledningen till 2-0.
– Vi hade snackat om deras powerplay innan och vi visste att de försöker att spela in på första stolpen, men ändå så är vi inte med där överhuvudtaget, säger ”Ragge”.

Västervik kom i alla fall in lite i matchen mitt i perioden, efter en vänlig inbjudan. En SSK-back petade fram pucken till Fredric Andersson, som med ett mäktigt slagskott sköt 2-1 ribba in.
Västervik fick bra fart och energi av målet, därför var det mycket synd att man passivt tillät Lucas Carlsson att åka in och skjuta från bara fyra-fem meters håll. På målvaktsreturen så stötte Jonas Westerling in 3-1 – och uppförsbacken kändes brant för VIK inför tredje perioden.
Västervik kom i och för sig ut hårt i tredje perioden (efter en utskällning i pausen?), men skapade inte särskilt mycket vad det gäller målchanser.
Istället gjorde hemmalagets Karl Olofsson matchpunkterande 4-1 efter 11.09, ett skott som VIK-målvakten Ludvig Engsund definitivt borde ha tagit.

VIK fortsatte att kämpa på och fick in en 4-2-reducering två gånger om, men båda målen blev bortdömda. Det första för spelare i målgården, vilket kändes klart felaktigt efter att man sett repriserna efter Fredric Anderssons mål.
Med drygt sex minuter kvar att spela så tog Västervik ut målvakten, men det resulterade inte i mer än i det andra bortdömda målet; ett helt korrekt domslut då Victor ”11” Öhman helt uppenbart slog in pucken med hög klubba.

SSK hade flera chanser att utöka ledningen i det tomma målet, men kom inte närmare än ett stolpskott.

– Jag är skapligt nöjd med första perioden, men i andra och tredje så är vi inte alls bra. Södertälje vinner helt rättvist den här matchen, avslutar VIK-tränaren.
Västervik får nu fira nyår som tabellfyra i Hockeyallsvenskan. Nästa match är hemma mot Västerås den 4 januari nästa år.