Modo nollade jumbon: "Extremt viktig vinst"

Båda lagen längtade verkligen efter en trepoängare. Det var Modo som tog den när man besegrade Oskarshamn med 3–0 tack vare en blixtrande avslutning av mittenperioden.

Modojubel i hemmasegern mot Oskarshamn.

Ishockey2023-11-16 21:26

– En extremt viktig vinst för oss. Oerhört skönt att ta tre poäng, det känns som om det var länge sedan vi gjorde det, säger Modos Mikkel Aagaard, som med sitt 1–0-mål i mitten av den andra perioden bröt dödläget i matchen.

Så långt hade matchen varit jämn och målchanserna lätträknade åt båda hållen.

I den sista matchen före landslagsuppehållet släppte Oskarshamn in nio puckar mot Växjö. Nu var det full fokus på att täta till försvarsspelet och det lyckades man med i halva matchen.

Då trycktes Oskarshamn plötsligt ner i egen zon och med två snabba mål tog Modo greppet om matchen, precis som man brukar göra på hemmais. Där har det så här långt bara blivit två förluster.

Aagaard spräckte nollan

1–0 kom efter 14.11 i den andra perioden. I ett av matchens längre anfall så långt kunde Mikkel Aagaard efter starkt förarbete av Johan Södergran pricka in en målvaktsretur.

– Jag kommer in och lyckas läsa av var pucken ska komma. Jag brukar kunna göra det, säger dansken efter sitt åttonde mål för säsongen.

Hemmatrycket fortsatte resten av den andra perioden och 2–0 kom två minuter senare genom Theodor Niederbach vars halvträff lurade Oskarshamns målvakt Marek Langhamer och seglade in i nät.

– Vi hade ett bra snack inför andra perioden och får bra tryck på dem. Alla tar smarta beslut och till slut får vi utdelning, säger Mikkel Aagaard om urladdningen i slutet av mittenperioden.

"En tuff torsk"

Några fler mål blev det inte förrän Mikael Ruohomaa satte pucken i tomt mål på slutet till 3–0.

Oskarshamn förmådde inte skapa några riktiga farligheter i den tredje perioden och Övikslaget kunde relativt enkelt hålla undan till en viktig trepoängare i nedre delen av tabellen.

– En tuff torsk för oss så klart. Under uppehållet har vi försökt bygga lite mod och defensivt tycker jag det var ett fall framåt. Offensivt såg vi lite spända ut, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.

Hans lag saknade ett par viktiga pjäser i sjuke Viktor Lodin och avstängde Lukas Jasek. Debut i laget gjorde i stället den NHL-meriterade kanadensaren Austin Wagner men efter den fjärde förlusten i rad börjar det nu se riktigt illa ut för seriejumbon. Gapet upp till Rögle över det nedre strecket är nu nio poäng och seger i lördagens match mot Skånelaget är nästan ett måste.

– Läget är ju inte alls optimalt. Men det är viktigt att acceptera var vi är och gå vidare. Vi har gjort en analys och i dag var vårt försvarsspel mycket bättre. Det är ett långsiktigt arbete som gäller, över 52 matcher. Varje match är game seven för oss och vi måste hela tiden fokusera på vår prestation, säger Filander.