Monsterräddningen: "En skön känsla"

En ny seger och en ny nolla. Lasse Johansson briljerade dessutom med en riktig monsterräddning i 4–0-segern över Frankrike. –Det var en skön känsla, säger VM:s bäste målvakt.

Lasse Johansson med sin högklassiga räddning på Dylan Fabres jättechans.

Ishockey2023-05-21 06:30

Den 35-årige Frölundamålvakten höll sin andra nolla hittills i VM och gick upp i ledning i målvaktsligan.

En plats han är väl värd efter en häpnadsväckande räddning i öppningsperioden.

Plötsligt kom två franska spelare ensamma mot veteranen, som slängde ut höger benskydd när Dylan Fabre skulle förpassa pucken i nät.

– Jag försöker stå upp så länge som möjligt, men jag var egentligen inte beredd på ett pass tillbaka utan jag trodde han (Charles Bertrand) skulle skjuta. Så det blev lite desperat och jag slängde ut benskyddet och som tur var fick han inte upp den över benskyddet, berättar han och tillägger:

– Det var en skön känsla att se den studsa utanför.

"Lasse lägger grunden"

Sverige avgjorde matchen redan i första perioden då alla mål kom.

Men utan Lasse Johanssons vassa spel hade Frankrike kunnat göra både ett och två mål i öppningsperioden.

– Jag tycker inte att vi spelar vår bästa hockey i den första perioden men vi är väldigt effektiva. Lasse Johansson gör ett par högkvalitativa räddningar, det känns som att Lasse lägger grunden för oss, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

Sverige har fem raka segrar och 19–2 i målskillnad och Johansson hyllar lagets försvarsspel:

– Det är jättestabilt och det är det vi siktar på i grunden. Att det ska vara svårt och skapa chanser och lägen på oss. I dag slarvade vi i första perioden, men när vi styr upp det i andra och tredje perioden har de i princip ingenting.