Montreal och Chicago vidare i NHL

Montreal och Chicago gjorde som Arizona och New York Islanders tidigare under fredagen – och gick vidare till Stanley Cup-slutspelet. Toronto lyckades däremot vända och undvika att redan nu åka ut mot Columbus.

Montreals Artturi Lehkonen, Shea Weber och Paul Byron firar den förstnämndes mål mot Pittsburgh.

Ishockey2020-08-08 02:30

Columbus ledde med 3–0 och var bara fyra minuter från att slå ut Toronto i playoff till Stanley Cup-slutspelet.

Då vaknade William Nylander. I spel sex mot fem lyckades svensken från nära håll peta in vad som såg ut som ett tröstmål – men som bara var början på Torontos upphämtning.

51 sekunder senare reducerade nämligen John Tavares ännu en gång och laget ökade trycket mot Elvis Merzlikins i Columbus-målet. Och med mindre än halvminuten kvar av ordinarie tid prickade Zach Hyman in kvitteringen.

13 minuter in i förlängningen kunde sedan Auston Matthews fullborda vändningen och rädda kvar Toronto i årets säsong.

Därmed blir det en femte och avgörande match mellan lagen natten till måndag, svensk tid.

För många misstag

En avgörande match blir det däremot inte för Pittsburgh och Edmonton. De båda lagen får lämna slutspelsbubblorna i Toronto respektive Edmonton efter nya förluster mot Montreal och Chicago.

För Edmonton tog säsongen slut när Chicagos Dominik Kubalik i tredje perioden satte avgörande 3–2. Lagets försök att komma ikapp i slutminuterna stjälptes av egna missar, som att få en utvisning för för många spelare på isen.

– Vi hade behövt göra färre misstag. Det fanns ögonblick där jag tycke att vi gjorde många saker rätt, och andra där vi inte gjorde det, säger tränaren Dave Tippett efter lagets uttåg.

Montreal nollade Pittsburgh

Någon timme tidigare hade Montreal då slagit ut ett Pittsburgh där födelsedagsbarnet Sidney Crosby, 33 år på fredagen, kom närmast mål när han prickade ribban i tredje perioden.

Matchen var då ännu mållös, men när Brandon Tanev i egen zon passade till Montreals Artturi Lehkonen ledde det till en situation där fyra Pittsburghspelare jagade puck och Lehkonen kunde peta in den i ett närmast övergivet mål.

Det återstod då fyra minuter att spela och när Pittsburgh jagade en kvittering lade Shea Weber in slutresultatet 2–0 i tom kasse.

Montreal och Chicago gick in i playoff rankade 24 och 23 efter den ordinarie säsongen, enligt nhl.com är de de två lägst rankade lagen i NHL:s historia att gå vidare från en slutspelsomgång. För Montreal väntar nu Tampa Bay eller Philadelphia. Chicago får möta Vegas eller Colorado.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel namn för William Nylander.