NHL backar om Ryssland: "Helt omöjligt"

NHL har backat i frĂ„gan om ryskt deltagande i ett eventuellt World Cup 2024. FrĂ„n försiktigt positivt till kalla handen – Ă„tminstone i nulĂ€get. –Som vi ser det frĂ„n svensk ishockey sĂ„ Ă€r det helt omöjligt att möta Ryssland, sĂ€ger Peter Forsberg, Svenska ishockeyförbundets vice ordförande, till TT.

Sverige mötte Ryssland i senaste World Cup, men vill inte göra det om det blir en turnering 2024. Arkivbild.

Sverige mötte Ryssland i senaste World Cup, men vill inte göra det om det blir en turnering 2024. Arkivbild.

Foto: Mark Blinch/AP/TT

Ishockey2022-10-13 06:02

Det var under NHL-premiÀren i Prag i helgen som Bill Daly, NHL:s vicekommissionÀr, pÄ en presskonferens förklarade att om World Cup skulle spelas i dag sÄ skulle Ryssland inte kunna delta pÄ grund av kriget i Ukraina.

DÀrmed gjorde han en helomvÀndning jÀmfört med för drygt tre veckor sedan dÄ han i en intervju med ESPN öppnade för ryskt deltagande.

– Naturligtvis vill vi det och jag tror vĂ„ra ryska spelare ocksĂ„ skulle vilja spela, sade Daly dĂ„.

"Kan inte spela"

Peter Forsberg, som inte ska blandas ihop med den förre storspelaren, ansvarar frÄn Svenska ishockeyförbundets sida för kontakterna med NHL. Han sÀger att samtliga Europaförbund klart och tydligt sagt ifrÄn nÀr det gÀller Ryssland i ett eventuellt World Cup.

– Vi har förklarat utifrĂ„n ett europeiskt perspektiv att vi inte kan spela mot ett ryskt lag sĂ„ lĂ€nge det pĂ„gĂ„r ett krig, sĂ€ger Forsberg.

Forsberg sÀger att han inte sett Bill Dalys uttalande, men tror att NHL och spelarfacket NHLPA insett den laddade frÄgan om Ryssland i Europa. Speciellt nÀr den tjeckiska regeringen till en början meddelade att inga ryska spelare skulle slÀppas in i Tjeckien till NHL-premiÀren i Prag mellan Nashville och San Jose.

Nu slutade det med att det fĂ„tal ryska spelare det handlade om – tvĂ„ stycken spelade i NHL-matcherna – fick vara med.

"Vore vÀldigt bra"

NHL har fĂ„tt viss kritik för att de lĂ„tit de ryska spelarna spela vidare i ligan trots det ryska anfallskriget i Ukraina – men ligan har hela tiden förklarat att spelarna bara representerar sig sjĂ€lva och sina NHL-klubbar.

NÄgot slutgiltigt beslut om World Cup Àr Ànnu inte taget, men NHL jobbar för att det ska spelas i februari 2024.

– Det vore vĂ€ldigt bra. Det man önskar Ă€r att vi fĂ„r ett World Cup 2024, ett OS 2026 och sedan att det blir bĂ„da turneringarna vart fjĂ€rde Ă„r, sĂ€ger Forsberg.

Senast World Cup arrangerades var 2016 i Toronto. Det Àr ocksÄ senaste gÄngen vÀrldens bÀsta hockeyspelare fanns tillgÀngliga för landslagsspel dÄ NHL valde att hoppa av OS 2018 och 2022, den senaste gÄngen av pandemiskÀl.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!