NHL-doldisen hetast i VM: Njuter av det

Åtta mål på hela NHL-säsongen – i VM är Rasmus Asplund, 24, den hetaste målskytten i hela turneringen. –Jag försöker bara ta in allting och njuta av det, säger Asplund som gjort sex mål hittills.

Rasmus Asplund i fokus. NHL-doldisen från Buffalo är den hetaste målskytten hittills i VM.

Rasmus Asplund i fokus. NHL-doldisen från Buffalo är den hetaste målskytten hittills i VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-05-23 13:42

Skytteligaledaren från Filipstad har den här säsongen, den fjärde i Nordamerika, slagit sig in som ordinarie i NHL-laget Buffalo.

Hittills har det mestadels blivit i en defensiv roll.

Men hans målsuccé i VM kan öppna vägen för en mer producerande roll även i NHL.

– Jag gjorde ändå 27 poäng under säsongen som var, men självklart är VM en fantastisk hockeyscen att få visa vad man är för spelare och vad man har för verktyg i verktygslådan. Det är klart det är en stor möjlighet, säger den förre Färjestadsspelaren.

Talangen har hela tiden funnits där, nu kommer resultatet också.

Fokus på guldet

Men han ser ändå målexplosionen som en bonusgrej, säger han:

– Jag ville prestera jättebra, men att jag skulle leda skytteligan hade jag inte föreställt mig. Det är inte mitt huvudfokus heller, det är att spela om medaljerna och den guldmedalj som är i sikte, säger Asplund som har snittat mest speltid av svenska forwards, 21.29 per match.

Han har hyllats av förbundskaptenen Johan Garpenlöv som lyft fram Asplunds breda repertoar och han används både i powerplay och boxplay.

Asplund kom in i laget till genrepsturneringen i Stockholm och fann kemi direkt i en kedja med Joel Kellman, Växjö, och Max Friberg, Frölunda.

I mötet med Norge i söndags ersattes Friberg av Emil Bemström, Columbus.

Det fortsatte att gå på räls och Asplund blev för tredje gången i den här turneringen tvåmålsskytt. De två andra tvåmålsmatcherna har varit mot toppkollegan Tjeckien och Storbritannien.

Lyfte under pandemin

Asplund tycker själv att han tog stora steg hockeymässigt under pandemisäsongen 2020-2021. När det inte fanns annat att göra tränade han extra och under coronasäsongen i NHL ingick han i Buffalos så kallade "taxitrupp", en grupp som fanns nära övriga laget för att snabbt kunna ersätta vid covidfall eller skador.

– Jag fick köra väldigt mycket extra med teknik och sånt i taxigruppen, vilket kanske var nyttigt för mig. När det inte gick att göra så mycket annat gjorde det att fokuset på hockeyn blev ännu större. Jag fick lite extra träning och extra fys och med facit i hand så kanske gjorde att det tippade över till min fördel.

Sverige är redan slutspelsklart inför slutmatchen, men en seger över Lettland gör att laget slutar sämst tvåa i gruppen. Det innebär i sin tur att det blir ett på pappret enklare kvartsfinalmotstånd och att man får stanna kvar och spela kvartsfinalen i Tammerfors.

– Det är oerhört viktigt, vi ska ha tre poäng i morgon. Det är målet, säger han.

Fakta: Skytteligan i VM

Skytteligan i VM till och med söndagens matcher:

1) Rasmus Asplund, Sverige/Buffalo, 6 mål.

2) Nico Hischier, Schweiz/New Jersey, 5.

3) Joachim Blichfeld, Danmark/San Jose (AHL), 4.

Pierre-Luc Dubois, Kanada/Winnipeg, 4.

Daniel Fischbuch, Tyskland/Düsseldorf, 4.

Denis Malgin, Schweiz/ZSC Lions, 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!