NHL skjuter upp två dagars spel

Ett dygn efter flera av de andra stora ligorna i USA har nu även spelare i den högsta ligan i ishockey anslutit sig till protesterna mot rasism och polisvåld. Inga NHL-matcher spelades under natten – och inga heller under hela fredagen.

Mötet mellan Vegas och Vancouver är en av två matcher som enligt uppgifter ställs in under torsdagen. Arkivbild.

Mötet mellan Vegas och Vancouver är en av två matcher som enligt uppgifter ställs in under torsdagen. Arkivbild.

Foto: JASON FRANSON

Ishockey2020-08-28 00:35

Efter dagar av protester på gatorna i Kenosha i Wisconsin, där den 29-årige svarte Jacob Blake i söndags allvarligt skottskadats av polis, reagerade i onsdags sportvärlden.

Men inte NHL. Protestvågen märktes bara med en kort "reflektion" inför de sena matcherna, som trots allt spelades. Först ett dygn av protester senare meddelade ishockeyligan att även den skjuter upp sina slutspelsmatcher.

Enligt NHL var det tre spelare i vart och ett av de åtta lag som skulle gått ut på isen under torsdag och fredag i Toronto och Edmonton som tog ett gemensamt beslut om att inte spela.

"Inser hur världen ser ut"

"Efter långa diskussioner har NHL-spelarna kommit fram till att den bästa vägen att gå är att ta ett steg tillbaka och inte spela kvällens och morgondagens (fredagens) matcher enligt schemat. NHL stöder spelarnas beslut och kommer att senarelägga dessa fyra matcher med start på lördag", skriver NHL i ett pressmeddelande.

– Spelarna inser hur viktigt slutspelet är, men de inser också hur världen ser ut i dag och vad som hände i går, säger New York Islanders tränare Barry Trotz till nhl.com , och försöker förklara varför hans lag gick ut på isen när andra vägrade.

– Vi fick ingen ordentlig information om vad som hände (i onsdags), vi spelade ishockey när det pågick, men när vi har bearbetat det tycker jag att vad som hände var en bra ståndpunkt för idrottsmännen att ta. De har en viktig plattform och de använde den.

"Stolt över mina medspelare"

Beskedet har fått stöd från många av de spelare som redan lämnat slutspelet.

"Förändringar... Citat och samtal är fantastiskt bra men handlingar som kommer från dessa citat och samtal är det som gör skillnad", twittrar New Jerseys PK Subban.

"Respekt till spelarna inne i slutspelsbubblan som lyssnade på vad (jämställdhetsorganisationen) Hockey Diversity Alliance sade och kollektivt fattade beslutet att inte spela i kväll. Hade sett fram emot att titta på matcherna som alla andra kvällar, men vissa frågor är viktigare än sporten", skriver Garret Sparks, som spelar i Vegas farmarlag Chicago Wolves, på Twitter.

Basketens NBA ställde i onsdags in allt spel och snart följde andra efter. Damligan WNBA, basebollens MLB, fotbollens MLS, tennisens WTA och ATP och till och med sommarlediga NFL-ligan i amerikansk fotboll efter och stoppade spel och träningar.

"Som en svart man inom ishockeyn är avsaknaden av handling och erkännande från NHL:s sida faktiskt oerhört förolämpande", skrev San Joses Evander Kane på Twitter efter onsdagens matcher.

Ett dygn senare påpekade han att det inte var NHL som tog beslutet, utan spelarna.

"Spelarna tog ställning i dag. Jag är stolt över mina medspelare i NHL för deras handlingar", skriver han.

Oklart med nytt schema

De matcher som påverkas är New York Islanders–Philadelphia och Vegas–Vancouver (natt till fredag) samt Tampa Bay–Boston och Colorado–Dallas (natten mot lördag). Exakt när dessa matcher ska spelas, och hur resterande spelprogram påverkas, är inte klart. NHL uppger att spelschemat kommer att ändras från och med lördagen.

NBA återupptar tidigast på lördagen sitt spel i slutspelsbubblan i Orlando. Basebolligan MLB låter lagen avgöra om de spelar eller inte. I New York gick spelarna i New York Mets och Miami Marlins ut på planen för att stanna upp i 42 sekunders tystnad och sedan gå tillbaka till omklädningsrummet.

42 var det nummer Jackie Robinson bar under sin karriär. På fredagen firas den traditionella Jackie Robinson-dagen i ligan, då alla lag uppmärksammar legendaren – som 1947 blev den första svarta spelaren i amerikansk proffsbaseboll – och rasism. Exakt hur detta ska uppmärksammas i år har ligan inte meddelat.

Fakta: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

23 augusti 2020: Polisen sköt 29-årige trebarnsfadern Jacob Blake, inför sina barn, med sju skott i ryggen då Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Tillståndet för Blake är stabilt, men han kommer troligen inte att kunna gå igen.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts i ryggen av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan han blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky. Några dagar efter Floyds död utbryter massiva protester i Minneapolis, som senare sprids till resten av USA och världen.

Juli 2016: 32-årige Philando Castile skjuts ihjäl då han under en poliskontroll i Minneapolis sträcker sig efter sitt körkort.

Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

Juli 2014: 43-årige sexbarnsfadern Eric Garner kvävs till döds i Staten Island, New York i samband med ett polisingripande. Garner tvingas ned på marken och flera poliser sätter sig på honom medan hans huvud trycks mot trottoaren. En timme senare förklaras han död på sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!