Nu får damerna tacklas i SDHL: "Känns spännande"

Från och med nästa säsong kommer tacklingar att tillåtas inom damhockeyn.
–Spontant känns det kul faktiskt, säger landslagsbacken Johanna Fällman medan SVT-experten Maria Rooth inte är lika positiv.

Luleås Johanna Fällman tycker att det ska bli spännande med tacklingar i SDHL. Arkivbild.

Luleås Johanna Fällman tycker att det ska bli spännande med tacklingar i SDHL. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-05-20 07:59

Den kommande säsongen kommer tacklingar att tillåtas i damhockeyns två högsta ligor, SDHL och damettan. Svenska ishockeyförbundet skriver i ett pressmeddelande att ett pilotprojekt sjösätts i och med att säsongen drar igång. Det kommer sedan att utvärderas löpande under säsongen.

Luleås landslagsback, Johanna Fällman, tycker att det ska bli spännande att följa utvecklingen i det fysiska spelet.

– Spontant känns det kul faktiskt. Jag håller med om att det känns som en naturlig utveckling av sporten. Det känns spännande och motiverande, säger hon till TT.

Hon var dock inte jätteförvånad när beskedet kom.

– Vi hade väl våra föraningar får man väl säga. Man hade väl fått lite förvarning, men jag visste inte att det var klart.

Ska minska hjärnskakningarna

Att spelarna nu får börja tacklas är faktiskt för att minska skadorna i sporten, och främst för att minska antalet hjärnskakningar.

Enligt Projekt Nollvision, som syftar till att förebygga problematiken kring hjärnskakningar, var en stor anledning till att damspelare fått hjärnskakningar under match att det varit för dålig intensitet på träningar och att spelarna inte varit "påslagna" under matcherna.

Johanna Fällman ser kopplingen mellan tacklingar och mer skärpta spelare.

– Att det tillåts gör absolut att man måste vara skärpt hela tiden, det är något vi haft problem med historiskt sett. När man väl åkt på en smäll har man inte varit beredd.

SVT-experten Maria Rooth är inte lika positiv till beslutet.

– Ska hockeyn gå åt något håll så är jag snarare för att ta bort mer av den fysiska kontakten. Ishockeyn i dag är betydligt snabbare än vad den var för några år sedan. Så återigen, jämställdhet kan tolkas på olika sätt och jag är lite osäker på att det ska gå åt att det ska likna herrhockeyn, jag är inte så säker på det, säger hon till kanalen.

"Blir en liten krock"

Det svenska förbundet har drivit frågan om tacklingar inom damhockeyn i det internationella ishockeyförbundet, men än så länge är det bara Sverige som kommer att tillåta tacklingar. Det betyder att svenska landslagsspelare som spelar i SDHL kommer att få tacklas i klubblagen, men inte i landskamper.

– Det blir intressant att se hur de svenska spelarna tar det när de ska spela internationellt och utan tacklingar, säger Maria Rooth men Fällman är inte lika orolig.

– Det är klart att det blir en liten krock där. Det är väldigt intressant. Det är klart att spelare som spelat med tacklingar kommer åka på mer utvisning än innan, det är naturligt. Men vi har ju spelat länge utan tacklingar också, säger hon.

Redan när SDHL drar i gång i höst kommer tacklingarna att vara tillåtna, men Fällman tror inte att det hade spelat någon större roll om beslutet fattats tidigare.

– Jag har ändå funderat på det här i några år. Jag tror att oavsett när beslutet fattas så blir det en tvär övergång från den ena säsongen till den andra.

"Övergångsperiod"

Nu väntar en period av att träna upp spelet med tacklingar, men det är inte att dela ut dem som är viktigast att lära sig.

– Jag tror framför allt att veta hur man ska ta emot en tackling är väldigt centralt. Det är sällan man ser herrspelare en meter från sargen när de ser att någon kommer. Det kommer nog att bli en övergångsperiod med kanske lite mer skador, säger Fällman.

Förutom hälsoaspekten och mer skärpta spelare hoppas Fällman att beslutet ska göra det lättare för domarna.

– För många spelare är det viktigt att göra det lättare för domare att göra bedömningar. Förhoppningsvis blir det lättare för spelare och domare att hålla en jämnare nivå och att veta vad som gäller, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!