Heljemo skriver kontrakt med danska Odense Bulldogs

Efter en fyra år lång sejour i allsvenskan med Tingsryd tackar Jakob Heljemo för sig. Nästa destination för Vimmerbykillen blir Odense Bulldogs i den danska högsta ligan. "Jag har alltid velat testa på ishockey utomlands", säger han.

Jakob Heljemo skriver nytt kontrakt med danska Odense Bulldogs.

Jakob Heljemo skriver nytt kontrakt med danska Odense Bulldogs.

Foto: Magnus Lejhall

Ishockey2023-07-25 19:00

Jakob fick sin hockeyfostran i Vimmerby Hockey. Sedan fortsatte karriären i elitklubben Frölunda och spel i U16- och J18. 

Tre säsonger blev det i Frölundas J18-lag, innan det var dags att spela med de äldre grabbarna i J20-laget.

Perioden i J20-laget blev framgångsrik där Jakob stod för 20 mål och 17 assist. Det blev även två framträdande i SHL för Vimmerbykillen innan det var dags för spel i Växjös J20-lag. Där blev han lagets målkung med 43 poäng på 45 matcher. Även i Växjö fick Jakob testa på spel i Sveriges högsta liga där han noterades för ett mål och en assist på sju matcher.

Efter en kort utlåning till Nybro Vikings valde han att skriva på för den allsvenska klubben Tingsryds AIF.

Efter fyra säsonger där väljer han nu att lämna för den danska klubben Odense Bulldogs.

Varför valde du att lämna Tingsryd för Danmark?

– Tingsryd visade inte något större intresse för att hålla mig kvar i klubben. Det kändes som att jag hade gjort mitt i klubben och då passade jag på att söka efter något nytt. Odense Bulldogs var snabba på att höra av sig och visade intresse. Det kändes som klubben passade mig och jag hade redan planer på att leta efter något nytt utanför Sveriges gränser.

Odense Bulldogs spelar i den danska ligan högsta ligan Metal League. Föregående säsong hamnade laget på en fjärdeplacering i grundserien och fick se sig besegrade av Herning Blue Fox i kvartsfinalen av slutspelet.

Just nu befinner sig Jakob i Danmark för att göra sig bekväm med den nya miljön.

– Det är roligt att testa på något nytt, ändå om Danmark är väldigt nära Sverige finns det såklart saker som skiljer länderna åt.

Vad är de stora skillnaderna mellan svensk och dansk ishockey?

– Vad jag har hört så ska ishockeyn i Danmark vara betydligt mer offensiv med snabbt spel och mycket passningar framåt. Jag har inte börjat träna med mitt lag än så jag vet inte om det stämmer, men jag tror att det kan gynna mig väldigt mycket som forward.

Är ni många svenskar i laget?

– Nej, jag är faktiskt den ende svensken. Sen är det många spelare från andra länder. 

Snart börjar alltså ett nytt spännande äventyr för 23-åringen från Vimmerby. Spel i utlandet väntar. Något som Jakob drömt om länge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!