Ny förlust för Kanada – storförlust i rivalmöte

Kanada har gjort som Sverige och börjat ishockey-VM med två raka förluster. Men laget lyckades i alla fall spräcka nollan efter fem mållösa perioder. USA vann rivalmötet enkelt med 5–1.

USA-jubel. Trevor Moore gratuleras efter sitt 4–0-möte i storsegern över rivalen Kanada.

Ishockey2021-05-23 21:42

Dallasrookien Jason Robertson, 17 mål och 45 poäng på 51 matcher under sin första NHL-säsong, var en av segerorganisatörerna för USA, precis som tvåmålsskytten Trevor Moore.

– Det här är något vi kan bygga på. Kanada är ett av de bästa lagen i gruppen, säger Robertson till SVT.

Dallasforwarden gjorde 1–0 efter 7.42 av den första perioden efter en tavla av kanadensiska målvakten Darcy Kuemper.

USA gjorde sedan segerrycket med två snabba mål i början av mittperioden. Efter 1.19 sköt backen Adam Clendening 2–0 bakom en skymd Kuemper och bara drygt två minuter senare gjorde Trevor Moore nästa mål framspelad av Robertson.

I slutet av perioden blev Moore tvåmålsskytt när han satte 4–0.

Kanada, som föll med 0–2 mot Lettland i premiären, fick in en reducering efter 11.35 av den tredje perioden genom Maxime Comtois. Det var lagets första mål i turneringen, men matchen var redan förlorad och Matt Tennyson kunde strö ytterligare salt i de kanadensiska såren och fastställa 5–1.

USA föll mot Finland med 1–2 i första matchen, men tog en gruvlig revansch.

Danmark skrällde mot Sverige i lördags men kunde inte följa upp den framgången mot Schweiz.

Alplandet dominerade stort, vann skotten med förkrossande 30–4, men lyckades bara gör ett mål på en storspelande Sebastian Dahm, den danske målvakten. Timo Meier gjorde matchens enda mål redan efter 13.12.

Schweiz har vunnit sina två första matcher i turneringen och möter i sin nästa match Sverige på tisdag.