McDavid sköt svensklaget ur Stanley Cup

Succélaget Calgary, med sex svenskar i laget, är utslaget ur Stanley Cup-slutspelet i ishockey. Edmontons storstjärna Connor McDavid avgjorde den femte kvartsfinalen i "Slaget om Alberta" med sitt 5–4-mål i den första förlängningsperioden och sköt Oilers till semifinal.

Jacob Markström och Connor McDavid tackar varandra efter att Edmonton slagit ut Calgary i "Slaget om Alberta".

Jacob Markström och Connor McDavid tackar varandra efter att Edmonton slagit ut Calgary i "Slaget om Alberta".

Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Ishockey2022-05-27 04:14

Calgary, med svenskarna Jacob Markström, Rasmus Andersson, Oliver Kylington, Mikael Backlund, Calle Järnkrok och Elias Lindholm, har imponerat i NHL-ishockeyn den här säsongen. Flames vann divisionen Pacific före Edmonton i grundserien och många trodde att svensklaget skulle kunna ta sig hela vägen till Stanley Cup-final.

Men slutspelsresan tog slut redan i den andra rundan, i kvartsfinalserien mot rivalen Edmonton. Mötet har kallats "Slaget om Alberta" efter den kanadensiska provinsen båda städerna tillhör.

Oilers gick segrande ur slaget med totalt 4–1 i bäst av sju matcher efter 5–4 efter förlängning i den femte kvartsfinalen.

Läcker framspelning

Matchen blev en rysare där Edmontons storstjärna Connor McDavid, som vann poängligan i grundserien, avgjorde i Calgarys arena Scotiabank Saddledome och tystade hemmapubliken 5.03 in i den första förlängningsperioden.

Handledsskottet, som gick i nät bakom Jacob Markström, föranleddes av en läcker passning bakom ryggen från Edmontons andra storstjärna, tysken Leon Draisaitl.

Uppgivenheten i Calgary, som ledde med 1–0, 2–0 och 4–3 i matchen efter mål från bland andra Mikael Backlund och Calle Järnkrok, efter det avgörande målet såg ut att vara stor. Edmontons Evan Bouchard tog matchen till förlängning med sitt 4–4 mål 16.08 in i andra perioden. Tredje perioden förblev mållös.

I semifinalen i den västra konferensen ställs Edmonton härnäst mot antingen Colorado eller St Louis.

Ingen av Calgarys utslagna svenskar är aktuella för ishockey-VM i Finland eftersom Sveriges Tre Kronor förlorade torsdagens kvartsfinal mot Kanada i Tammerfors (4–3 efter förlängning) och är utslaget.

Carolina nära semifinal

Carolina är en seger från att ställas mot Tampa Bay i den andra Stanley Cup-semifinalen, i den östra konferensen. Hurricanes vann den femte kvartsfinalen mot New York Rangers med 3–1 på hemmais och leder matchserien med 3–2. Carolina har ännu inte förlorat en enda av sina sju matcher på hemmaplan i NHL-slutspelet.

Lagets finländske målvakt Antti Raanta hade inte särskilt mycket att göra under matchen. Rangers lyckades bara få i väg 17 skott, medan gästernas målvakt Igor Sjestiorkin hade det svettigare mellan stolparna med 34 skott mot sig.

– Det är bara den typen av spel vi spelar, vi spelar smart och över dem. Vi spelade så under hela säsongen, men tappade lite av det i den här matchserien. Men när vi spelar på det sättet så gillar jag våra odds mot vem som helst, säger Carolinas center Vincent Trocheck.

Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad var den ende som fick hål på Raanta i Carolinaburen, när han i powerplay i första perioden lyckades kvittera till 1–1 med ett stenhårt direktskott.

Rangers är pressat att vinna nästa match hemma i Madison Square Garden, natten mot söndag svensk tid, för att inte slås ut ur Stanley Cup-slutspelet.

Fakta: Kvartsfinaler Stanley Cup

Colorado–St Louis: 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag.

Carolina–NY Rangers: 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot söndag.

Klara för semifinal: Tampa Bay (4–0 mot Florida).

Klara för semifinal: Edmonton (4–1 mot Calgary).

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!