Ny superkedja bakom segern: "Får vara nöjda"

Sverige fick en vinnande start på OS-kvalet. En nykomponerad superkedja gjorde två av målen när Slovakien besegrades med 3–0 i Luleå.
–Vi är inne på två av tre mål och ska vara en skapande kedja så det får vi vara nöjda med, säger Josefin Bouveng som fastställde slutresultatet.

Superkedjan i fokus. Emma Nordin (27) gör 1–0 för Damkronorna mot Slovakien under överinseende av kedjekamraterna Hanna Olsson (26) och Josefin Bouveng (11).

Superkedjan i fokus. Emma Nordin (27) gör 1–0 för Damkronorna mot Slovakien under överinseende av kedjekamraterna Hanna Olsson (26) och Josefin Bouveng (11).

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2021-11-11 21:03

Den 20-åriga Brynässtjärnan spelade tillsammans med 30-åriga centern Emma Nordin och 22-åriga HV-profilen Hanna Olsson.

Tre kreativa poängspelare som i varierande tid öst in mål och poäng.

Både Nordin, som flyttat från Luleå till kinesiska KRS Vanke Rays men nu ska tillbaka på lån, och Bouveng har varit skadade och har gått en kamp mot klockan för att bli spelklara till OS-kvalet.

När de väl klarade den kampen kom både mål och poäng när de parades ihop.

+ Emma Nordin slog in en målvaktsretur till 1–0 i slutet av första perioden sedan Hanna Olsson först skjutit och Bouveng också noterats för en passningspoäng.

+ Bouveng fastställde 3–0 i numerärt överläge i tredje perioden.

– Både Emma och Hanna är superskickliga spelare och det är jättekul att få spela med dem. Ju mer vi får spela ihop oss desto bättre kan det gå, säger Bouveng.

"Potential kvar"

Förbundskaptenen Ulf Lundberg var nöjd med stjärntrion.

– De försökte verkligen, vi jobbade kontinuerligt under matchen med att hitta "stämmet", det finns en hel del potential kvar, men de gjorde ett bra jobb. De är ju inblandade i två av målen så det är klart godkänt, säger Lundberg som tillträdde som förbundskapten sommaren 2020 men först nu fick vara med om sin första tävlingsmatch.

På grund av pandemin hade Damkronorna inte spelat en tävlingsmatch sedan VM-debaclet i april 2019 när landslaget blev degraderat till B-VM.

Det är också anledningen till att Damkronorna måste kvala till OS i Peking. Damlandslaget har spelat i alla OS hittills och tog silver 2006.

Bristen på tävlingsmatcher med landslaget och favoritskapet i kvalet på hemmaplan i Luleå märktes till en början.

– Det är en del att hantera. När man vill spela sin allra bästa hockey på hemmaplan och man vill visa så mycket. Det tog ett tag i matchen innan vi hittade rätt nivå att kunna kontrollera pucken och ta en massa kloka beslut, tycker Lundberg.

Det var först i den tredje perioden som Damkronorna kunde gå ifrån och säkra segern. Felizia Wikner-Zienkiewicz gjorde Sveriges andra mål i inledningen av tredje perioden.

Så länge det stod 1–0 mot ett Slovakien som kom sexa i senaste B-VM, 2019, fick målvakten Sara Grahn, Luleå, kliva fram stort. Hon fick prisen som bästa hemmaspelare och räddade samtliga 15 skott.

I torsdagens första match vann Frankrike, på pappret Damkronornas huvudkonkurrent, över Sydkorea med 4–0.

Sverige möter Sydkorea i sin nästa match på lördag.

Fakta: Så spelas OS-kvalet

Damernas OS-ishockey har, precis som de senaste VM-turneringarna, utökats med två lag till tio lag.

De sex högst rankade lagen på världsrankingen är direktkvalificerade tillsammans med arrangörsnationen Kina. De sex är: USA, Kanada, Finland, Ryska laget, Schweiz, Japan.

Tre lag kvalificerar sig via den sista kvalomgången och de tre kvalgrupperna avgörs denna vecka (världsranking inom parentes):

Grupp C (i Chomutov, Tjeckien): Tjeckien (7), Ungern (10), Norge (13), Polen (19).

Grupp D (i Füssen, Tyskland): Tyskland, (8), Danmark (11), Österrike (14), Italien (16).

Grupp E (Luleå): Sverige (9), Frankrike (12), Slovakien (15), Sydkorea (17).

Sveriges matcher: Slovakien 3–0, lördag: Sydkorea (16.00), söndag: Frankrike (19.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!