Nya AIK föll: "Vi ska vara med och tampas"

Ett nytt AIK ska tillbaka till toppen efter förra säsongens debacle och jumboplats i hockeyallsvenskan. Men det började illa, stryk med 2–4 i premiären hemma mot Västervik. –Det kommer att ta lite tid. Vi ska vara med och tampas i slutet av säsongen, det var därför jag kom hit, säger Fredric Weigel som stod för en assist i comebacken.

Västerviks Victor Öhman (nummer 21) jublar tillsammans med bland annat Axel Jonsson-Fjällby efter sitt 2–0-mål i segermatchen över AIK.

Västerviks Victor Öhman (nummer 21) jublar tillsammans med bland annat Axel Jonsson-Fjällby efter sitt 2–0-mål i segermatchen över AIK.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ishockey2020-10-02 21:15

Stockholmsklubben, som åkte ur SHL 2014, har värvat in 15 nya spelare till den här säsongen. Dessutom finns två unga NHL-lån, talangfulle före detta Brynäsbacken Victor Söderström och svensk-amerikanen Oliver Wahlström, som spelat JVM för USA de två senaste åren.

Flera av de nya AIK-spelarna, som duon Fredric Weigel och Anton Holm, är återvändare. De gjorde varsin assistpoäng i premiären och svarade för sammanlagt 79 poäng för två säsonger sedan när AIK vann serien överlägset, men stod på öronen i kvalet.

Men AIK och nye tränaren Håkan Åhlund har en del att göra om laget ska kunna utmana favoriter som Björklöven, Timrå och Modo om en SHL-plats.

"Jävligt destruktivt"

Lilla Västervik, åtta i fjol och med 18 nya spelare, var hetare och mer aggressiva på Hovet.

– Vi ville ju vinna, så det var synd. Men det är viktigt att få första målet mot såna här lag som spelar jävligt destruktivt, sade Weigel och gav en känga till motståndarna.

Västervik tog ledningen då förre AIK-forwarden Joakim Hagelin styrde in 1–0 i öppningsperioden.

AIK saknade inte chanser. Laget fick spela fem mot tre i 1.23 i mitten av första perioden, men utan resultat. Samma sak i början av andra då Weigel hade friläge från halva plan utan att kunna överlista storspelande Västerviksmålvakten Daniel Marmenlind.

– Jag är ingen målskytt, men jag ska göra mål där. Då hade vi fått 1–1, sade Weigel som inte var nöjd med vare sig sitt eget spel eller förstakedjans där Anton Holm och Anton Karlsson också ingår.

– Jag kan mycket bättre. Det är bara att analysera, snacka ihop sig i femman och hitta mer kemi för varje match som går.

Inte nära

Victor Öhman gjorde 2–0 innan Oscar Nordh kunde reducera för AIK. Men Västervik rann i från och AIK var aldrig riktigt nära. Marcus Westfält och Tim Wahlgren överlistade AIK-målvakten Edvin Olofsson innan Oliver Wahlström, framspelad av Weigel, kunde reducera i slutsekunderna.

Just målvaktssidan, där AIK plockat in två målvakter från division ett, ses som lagets svaga punkt.

Västervik har, precis som AIK, två NHL-lån, båda tidigare i Djurgården. Backen Andreas Englund saknades på grund av skada, medan kvicksilvret Axel Jonsson-Fjällby stack ut vid några tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!