SDHL fortsätter att vara en ledande ishockeyliga i världen. Men på landslagsnivå går det trögt för Damkronorna som inte tillhör A-VM och måste kvala in till OS i februari.
För att lyfta talangutvecklingen inom svensk damhockey införs nu ett krav på antal hemmafostrade spelare i SDHL-klubbarna. En hemmafostrad spelare är en spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år till och med det kalenderår spelaren fyllde 21 år.
Ska öka
Modellen sträcker sig över fem år och 2025 är målet att ha ökat antalet hemmafostrade spelarna så att de utgör huvuddelen, det vill säga 50 procent, av SDHL-trupperna.
Den här säsongen ser reglerna ut på följande sätt:
+ En trupp med 21-22 spelare ska ha minst nio hemmafostrade spelare.
+ En trupp med 18-20 spelare ska ha minst åtta hemmafostrade spelare.
+ En trupp med 16-17 spelare ska ha minst sju hemmafostrade spelare.
+ En trupp med 15 eller färre spelare ska ha minst sex hemmafostrade spelare.
– Det har påverkat svensk flick- och damhockey ofördelaktigt helt enkelt. Regeln är framtagen för att främja talangutvecklingen. Hemmafostrade spelare ska få chansen till mer speltid, säger Gizela Ahlgren Bloom.
Damkronorna spelar in
Men det gäller att hitta en balans. Samtidigt som man vill främja talangutvecklingen vill man att SDHL ska fortsätta att vara en konkurrenskraftig liga.
– Vi vill självklart att spelare från andra nationer som kommer in och höjer ligan som riktiga klasspelare ska fortsätta komma hit och spela, säger Ahlgren Bloom.
TT: Hur mycket har Damkronornas resultat spelat in?
– Självklart jättemycket. Vi har en dialog med ishockeyförbundet och det är jätteviktigt för både ligan och svensk damhockey att det går bra för Damkronorna. Framför allt för att vi ska få fler unga att börja spela hockey så behövs det internationella framgångar.
I dagsläget består SDHL av 116 svenska spelare och 87 utländska spelare, enligt statistiksajten Eliteprospects.