Nya tränaren har fått ryssen på fall

Han har två SM-guld och ett VM-silver som spelare och har varit med om att besegra Sovjets klassiska femma från 1980-talet. "Jag var okej, men saknade det lilla extra som spelare", säger Staffan Lundh.

Staffan Lundh spelade i Färjestad från 1984 till 1993 och var bland annat med och tog två SM-guld.

Staffan Lundh spelade i Färjestad från 1984 till 1993 och var bland annat med och tog två SM-guld.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-05-05 15:45

Som spelare var Staffan Lundh en del av det Färjestad som var lite av en dominant i svensk hockey på 1980-talet. Under sina nio säsonger i klubben mellan 1984 och 1991 svarade han för 200 poäng på 310 matcher och var med och bärgade SM-guld 1986 och 1988 och föll i ytterligare tre SM-finaler. Bland lagkamraterna på den tiden fanns Vimmerbysonen Thomas Rundqvist och andra legender som Pekka Lindmark, Håkan Loob och Tommy Samuelsson.

– Det är härliga minnen, men i takt med att tiden går har man en tendens att glömma mycket. Vi hade ett riktigt bra lag under de åren och även om jag bidrog med poäng så var jag ingen utpräglad målskytt. Jag var ganska allround och tog en roll som grovjobbare i formationer med spelare som Mikael Holmberg, Kjell Wallin och Magnus Roupé, säger Lundh, som har behållit en stadig kontakt med Thomas Rundqvist genom åren.

– Vi spelade åtta säsonger tillsammans och han var även min chef i Färjestad som junior- och ungdomsansvarig när jag var tränare för J20-laget. Dessutom har vi lite gemensamma kopplingar till Österrike där jag också har varit verksam som spelare och ledare. Däremot har jag inte haft någon kontakt med Thomas sedan det blev aktuellt med Vimmerby för min del.

Lundh kommer från Västergötland från början där han redan som 15-åring gjorde debut i Mariestad BOIS i division 2. 1981 var han en del av det svenska juniorlandslaget som tog silver i J18-VM. Han gjorde även flertalet landskamper för Tre Kronor längre fram i karriären och var en del av laget som tog VM-silver 1986. Sverige föll då med 3–2 i den sista slutspelsomgången mot mästarna Sovjet.

– Det är häftigt att få ha varit med och mött Sovjet med Makarov, Krutov och Larinov i spetsen på den tiden. Vi var inte långt ifrån att slå dem i den där avgörande matchen i VM. Jag har i alla fall varit med och vunnit mot dem med Färjestad då vi mötte dem i Europacupen mot CSKA Moskva.

När Tre Kronor tog revansch i VM 1987 fanns inte Lundh med i truppen.

– Jag spelade Izvestiaturneringen bland annat det året, men fick inte plats i VM-truppen. Jag var helt okej på landslagsnivå, men saknade det lilla extra.

1993 som 30-åring valde Lundh att trappa ned i moderklubben Mariestad, men hann sedan med en säsong i den österrikiska klubben EC Ehrwald innan han lade klubban på hyllan för gott 1996. 

Staffan Lundh spelade i Tre Kronor på 1980-talet och var med och tog VM-silver 1986.
Staffan Lundh spelade i Tre Kronor på 1980-talet och var med och tog VM-silver 1986.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!