Nye hockeychefen om skandalen: En katastrof

Han kallar de misstänkta övergreppen på kansliet för en "katastrof", utlovar ett bättre arbetsklimat på kansliet och sätter fokus på integration. Svenska ishockeyförbundets nye generalsekreterare Johan Stark, 47, ska också få Damkronorna att känna sig sedda.
–Ja, det är så självklart att gör jag inte det så får jag gå på dagen, säger han.

Svenska ishockeyförbundets nye generalsekreterare Johan Stark.

Svenska ishockeyförbundets nye generalsekreterare Johan Stark.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2020-10-07 06:40

Efter all turbulens i Svenska ishockeyförbundet är nu nye generalsekreteraren på plats. TT träffar Johan Stark på hans första arbetsdag på förbundskansliet i Globenområdet. Den 47-årige före detta elitspelaren i basket är laddad för sitt nya jobb.

Han kommer från samma roll på Svenska basketbollförbundet och räds inte det kaos som varit under det senaste året på hockeyförbundet och som gjorde att företrädaren Tommy Boustedt till slut sade upp sig.

– Det här är ett av de tuffare jobben man kan ha och tycker man om att tävla och utmana sig själv så går man till såna här jobb. För mig var det ingen tvekan när jag fick möjligheten. Hockeyn har resurser och är duktig på att driva utvecklingen, det är jag väldigt nyfiken på, säger han.

Han har stor erfarenhet från näringslivet, chefsposter på fem olika företag, och har hockeyerfarenhet som klubbdirektör i Brynäs 2015–18.

Jämlik miljö

Annars är det basketen som gällt och gäller för hela familjen. Dottern Alva, 22, är huvudcoach för Östersunds damer i superettan – den yngste på så hög nivå inom basketen. Äldsta sonen Edvin har vunnit SM-guld med Norrköping och är tillbaka i moderklubben Ockelbo.

Där har Johan Stark både varit spelare och klubbchef.

Inom basketen är jämlikhet sedan länge självklart.

Nu kommer han till en idrott där damlandslaget för ett år sedan ansåg sig tvingade att strejka. För att få ekonomisk kompensation för förlorad lön under landslagsspel, för jämlika förutsättningar under landslagssamlingarna och för att helt enkelt bli sedda av förbundet. Något Starks företrädare Tommy Boustedt ansågs ha missat helt.

– Det som är tydligt är att det inte har varit en bra kommunikation. När det har gått så långt att man inte pratar med varandra utan om varandra via media, då har man misslyckats. Det första man måste titta på är vad frustrationen bottnar i. Jag vet att det har varit diskussioner utifrån var ansvaret ligger, hos klubbarna eller förbundet. Lösningen måste vara att parterna sätter sig ned tillsammans och att alla känner ett ansvar för dam- och flickhockeyn, säger han.

"En näsbränna"

Han understryker vikten av att damverksamheten inte blir ett bihang i SHL-klubbarna utan att de får stå på egna ben med en egen organisation. Något han själv erkänner att han delvis misslyckades med under tiden i Brynäs.

– Där fick jag mig en näsbränna, säger han.

TT: Vad kan du mer ta med dig från basketen?

– Jag får vara lite försiktig med det, i nuläget kan jag inte sätta fingret på var hockeyn är någonstans. Men det finns självklara delar i basketen där det är en otroligt integrerad idrott. Kolla vårt damlandslag i basket, det speglar hur verksamheten ser ut, säger Stark och fortsätter:

– Det konstaterade jag i Brynäs, och jag tycker inte det är provocerande att säga, att det var vita killar på isen och vita äldre herrar på läktaren i kanske för hög grad om man vill bli bredare, ännu starkare och ännu större som idrott.

Fokus: Lugnt och tryggt

Under våren kom uppgifter om dåligt arbetsklimat på kansliet där fackklubb och ledning var i luven på varandra, anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och en person som sparkades sedan han polisanmält ett fall av sexuellt ofredande.

Så personalvård är en av Johan Starks viktigaste uppgifter som chef på kansliet.

– Utifrån mitt tidigare jobb så har jag haft möten både med tjänstemän och chefer här och inte alls uppfattat att det varit dåligt. Men jag är ju inte blind, jag förstår ju att det inte har varit bra. Fokus för mig är att få en lugn och trygg arbetsplats och det tror jag att jag är bäst på. Jag kommer att prata väldigt mycket med personalen och jag behöver ta till mig vad de behöver, säger han.

Rättegången mot den före detta anställde som är anklagad för sexuellt ofredande ska hållas den 21 oktober.

TT: Vad känner du över att det funnits sådana problem?

– De här sakerna har pågått innan jag kom, men jag har fått en viss bakgrundsinformation, så jag vill vara försiktig med att uttala mig. Men det är katastrof. Det har hänt någonting och några personers liv är i gungning just nu. Det är en katastrof på vilken arbetsplats du än jobbar på. Det finns bara förlorare, det är ledsamt.

Hockeyförbundet försökte sopa allt under mattan – helt fel, tycker Stark:

– Händer det något internt som är fog för polisanmälan så ska det inte hållas internt. Då måste du framför allt skydda den person som känner sig utsatt. Men sedan finns det sånt som måste hållas internt om det ska vara en trygg arbetsplats. Så det finns en direkt skiljelinje mellan vad som är kriminellt, det ska man aldrig gömma, men personkonflikter vill man inte läsa om i tidningen.

Fakta: Johan Stark

Ålder: 47.

Familj: hustrun Anna, dottern Alva, 22, sönerna Edvin, 21, och Viggo, 14.

Bor: Villa i Ockelbo och övernattningslägenhet i Stockholm.

Idrottsbakgrund: Elitspelare i basket i Sundsvall och Ockelbo, klubbchef i Ockelbo, klubbdirektör i Brynäs 2015–2018, generalsekreterare i basketbollförbundet 2018–2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!