Nye kaptenen nöjd med coronaupplägg

Enskilda landskamper ersätter inställda turneringar. Damkronorna har fått ändra upplägg under coronapandemin. –Utifrån det läge som råder i världen är jag väldigt glad över att vi får spela mot internationellt motstånd, säger nye förbundskaptenen Ulf Lundberg.

Förbundskapen Ulf Lundberg har tagit ut sin andra damkronortrupp. Arkivbild.

Förbundskapen Ulf Lundberg har tagit ut sin andra damkronortrupp. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2020-10-22 08:55

Han har tagit ut nio nya spelare jämfört med lägret i augusti till landskamperna mot Danmark och Norge i Härnösand och Sundsvall den 4 och 5 november.

Egentligen skulle Damkronorna ha mött VM-finalisten Finland i tre landskamper, men de är flyttade till december och ersätter då en landslagsturnering på hemmaplan som ställts in.

Tidigare har en turnering i Ryssland ställts in i augusti då Damkronorna i stället hade ett träningsläger i Skövde.

"Perspektiv på tillvaron"

Om Euro Hockey Tour-finalspelet, som är planerat till februari, blir av är det ingen som i nuläget vet. Det är den sista inplanerade träningsturneringen inför B-VM i franska Angers 18-25 april.

Ulf Lundberg säger att han väljer att se det positiva i att det blir matcher över huvud taget.

– Man behöver ha perspektiv på tillvaron under en pandemi. Liv och hälsa går alltid först, säger han.

Grahm saknas

Han gör sina första landskamper som förbundskapten i november.

– Det känns jättebra, vi behöver spegla vår prestation i internationellt motstånd och här får vi möta en nation i Danmark som är i A-VM och en nation i Norge som vi ska möta i B-VM (i april), säger Lundberg.

Fyra av spelarna är debutanter, målvaktsduon Frida Axell, Göteborg, och Ellen Jonsson, Brynäs, samt forwardsparet Hanna Thuvik, Brynäs, och Linnea Johansson, Leksand. De två sistnämnda är födda 2002 och ytterligare sex spelare är födda på 2000-talet.

Veteranen och forwardsprofilen Erika Grahm, spelande sportchef i Brynäs, var inte med i Skövde och finns inte med nu heller.

– Vi har haft jättebra snack och jag gjorde bedömningen att hon inte är uttagningsbar den här gången. Det är mitt beslut och Erika var helt med på det. Hon har jättemycket med sitt jobb i dessa tider och har också haft en liten skadeproblematik och inte spelat den senaste tiden.

Fakta: Damkronornas trupp

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Frida Axell, Göteborg, Ellen Jonsson, Brynäs.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Anna Kjellbin, HV71, Johanna Fällman, Luleå, Josefine Holmgren, Djurgården, Mina Waxin, Modo, Maja Nylén-Persson, Brynäs, Paula Bergström, Modo.

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Wilma Johansson, Leksand, Lisa Johansson, AIK, Sofie Lundin, Djurgården, Hanna Sköld, Leksand, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Linnea Johansson, Linköping, Hanna Thuvik, Brynäs, Linn Peterson, Luleå, Lina Ljungblom, Modo, Emma Nordin, Luleå, Michelle Löwenhielm, HV71, Olivia Carlsson, Modo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!