Wisténs resa – från cellen i Västervik till trädgården i Vimmerby

Ludwig Wistén är helt klart ett av Vimmerby Hockeys mest spännande nyförvärv inför debutsäsongen i Hockeyallsvenskan. 26-åringen har haft en brokig resa inom hockeyn, men ser nu fram emot utmaningen med VH. "Det ska bli sjukt kul och vi är starkare som lag än vad många tror", säger han.

Ludwig Wistén är ett av Vimmerby Hockeys mest spännande nyförvärv inför säsongen.

Ludwig Wistén är ett av Vimmerby Hockeys mest spännande nyförvärv inför säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-09-18 21:00

Det är inte första gången som ishockeyn för Stockholmaren till Småland. Redan som junior sökte han sig söderut mot Växjö och spel i Lakers juniorlag. Han fick även chansen i ett 20-tal SHL-matcher, men hade begränsat med speltid. Säsongen 2017/2018 var han utlånad till Västervik IK en period och gjorde sina första matcher i Hockeyallsvenskan. 

– Det mest bestående intrycket från den tiden var att jag bodde på ett hotell som var i ett gammalt fängelse. Det var verkligen en säng, ett fällbord och en stol så det kändes som att sitta inne i sex veckor, säger Wistén skämtsamt.

undefined
Ludwig Wistén gjorde några matcher med Västervik i Hockeyallsvenskan 2017.

Vistelsen i Vimmerby har varit betydligt mer angenäm så här långt. När Sporten träffar honom i lägenheten inte långt ifrån ishallen så slår vi oss ned i trädgården på baksidan av huset. En liten oas som Ludwig kan njuta lite extra av i höstvärmen.

Att njuta och känna glädje både på och vid sidan av isen har annars varit långt ifrån en självklarhet för honom genom åren.

– Nej, särskilt min första säsong i seniorhockeyn var väldigt tuff. Jag spelade i ettan med Borlänge och hittade inte alls något självförtroende. Sedan gjorde jag två säsonger i KRIF och det var kämpigt när vi fick kriga för att hänga kvar.

Vändningen kom när han tog beslutet att dra norrut.

– En av mina bästa vänner värvade mig till Teg. Där fick jag spela med en handfull polare från Stockholm och det blev ett rejält lyft. Jag hittade glädjen både på och utanför isen och insåg hur viktigt det är att alla pusselbitar i livet passar in.

2023 bar det av söderut igen för Wistén som avslutade säsongen i Mariestad. Där fick han lite av ett genombrott och vann bland annat poängligan i grundserien för Hockeyettan Västra. I Allettan fick han även stifta bekantskapen med Vimmerby Hockey som motståndare. Det kan till viss del ha bidragit till att Wistén hamnade i VH inför lagets debutsäsong i Hockeyallsvenskan.

– Det är alltid lite skönt att ha lite koll på laget när man ska byta klubb, men den största anledningen till att mitt val föll på Vimmerby var att jag ville ta chansen att spela i Allsvenskan. Jag har visat vad jag kan i Hockeyettan och är redo för nästa nivå.

VH har avverkat försäsongen och är redo för sitt elddop i premiären hemma mot Nybro på fredag.

Hur är känslan? Är du och laget redo?

– Vi har tagit många steg under träningsmatcherna och fick ett skönt besked mot Kalmar i genrepet. Nu börjar det roliga och det ska bli sjukt kul.

I förhandstipsen ses VH som ett bottenlag, men Wistén är betydligt mer optimistisk.

– Vi är starkare än vad många tror. Jag ser det bara som en rolig utmaning att utmana dem som dömer ut oss på förhand. Stommen i truppen är kvar och det ger en stor trygghet. Sedan har vi många nya och unga spelare som kan utvecklas under säsongen.

Efter snart två månader i Vimmerby har han funnit glädjen både på och utanför isen. 

– Man säger alltid att det är jäkligt bra sammanhållning i laget, men här är det verkligen så. Det är härliga gubbar hela bunten och det finns alltid några som hakar på om man vill hitta på saker vid sidan av isen. Det gör jättemycket för trivseln och lagandan. 

Är det några matcher som du ser fram emot extra?

– Premiären mot Nybro ska visst vara något extra med rivaliteten mellan lagen. Sedan är jag Djurgårdare så det blir speciellt att möta dem. Men helst av allt vill jag ju besegra AIK förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!