Observatörer ska avgöra Kinas OS-öde

Frågan om Kinas hockeyherrars medverkan i OS är inte avgjord. Först den 25 november tas beslut om värdnationen får vara med i OS-turneringen i Peking. Innan dess ska spelarnas behörighet granskas.

Internationella ishockeyförbundet ska bedöma om kinesiska laget Kunlun håller måttet. Arkivbild

Internationella ishockeyförbundet ska bedöma om kinesiska laget Kunlun håller måttet. Arkivbild

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ishockey2021-11-17 08:19

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) skickar observatörer till Moskva för att titta på matcher med det kinesiska KHL-laget Kunlun, för att se om deras spel håller måttet. Och framför allt ska man se över om alla spelare i det kinesiska landslaget verkligen är behörigt för att få vara med i OS.

– Det här är vi överens med IOK om, säger IIHF:s ordförande Luc Tardif.

Det var Tardif som i september, som nybliven ordförande i IIHF, sade att han hyste farhågor för att Kinas herrlag var för dåligt och skulle ge ishockeyn dåligt rykte om de var med i OS. Enligt Internationella olympiska kommitténs (IOK) regler har värdland i OS rätt att vara med i alla grenar och Kina har meddelat att man verkligen vill vara med i herrhockeyturneringen. Därför sade IIHF tidigare i november att det var klart med OS-spel för Kina.

Nu sker en omsvängning med hjälp av regeln om behörighet.

– Jag ville inte inte orsaka en diplomatisk jordbävning som ny ordförande så vi ville se till att vi har samma hållning som IOK, och det har vi, säger Tardif.

– Det handlar om våra behörighetsregler, och när jag säger våra så är det IOK:s och IIHF:s.

Om inte Kina tillåts vara med i OS får Norge den platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!