Öhman bakom det mesta i VIK:s seger

Victor Öhman gjorde mot Almtuna sin andra match för säsongen. Och som han gjorde det. Forwarden levererade ordentligt framåt när VIK vann med 5-1.

Ishockey2017-11-13 20:09

I en jämn första period, där både Joacim Hedblad och Patrik Bomberg hade högoktaniga chanser för VIK, ställdes hemmalaget inför en brant uppgift. Kalle Östman fäktade högt med klubban i en motståndarbacks ansikte och fick således bota två minuter.

VIK svarade med att agera resolut och med pondus - en taktik som lyckades. Inte nog med att man hindrade sina Uppsala-gäster från ens heta målchanser, i ett friläge revs Christopher Fish ner. Victor Öhman förvaltade straffslaget på bästa sätt och satte sitt första mål för säsongen i sin andra match. Rödblått hamnade i numerärt underläge även i slutskedet av perioden, men hanterade även det på ett utomordentligt sett.

I den andra perioden var det inledningsvis ombytta roller. VIK fick tidigt möjlighet i power play. Och då tog det inte länge. Victor Öhman intog sedvanlig position vid toppen av den högra cirkeln i offensiv zon. Fick pucken av Oskar Drugge och skickade upp pucken i krysset - med viss reservation för att Dan Pettersson styrde pucken. Lagkaptenen tilldelades målet i den officiella statistiken men undertecknad hävdar att den gick rakt in.

När Oskar Drugge visades ut fick Almtuna en biljett in i matchen, men fläckfritt boxplay-spel av främst Joakim Englund och Emil Wahlberg gjorde att ledningen var intakt. Almtuna byggde dock vidare på spelövertaget och runt mittendelen av perioden var hemmalaget illa ute ett par gånger, men då fanns Jonas Fransson där bak. En utvilad Fransson som stått vid sidan de två senaste matcherna.

Öhman var dock inte klar. Fyra och en halv minut in i tredje perioden såg Erik Gustafsson till att hålla pucken kvar i offensiv zon. En insats som gav utdelning. Pucken letade sig fram till Victor Öhman via Patrik Blomberg och Öhman fullbordade anfallet genom att hänga upp den högt från nära håll.

Efter 3-0-målet spelade VIK ut ordentligt och såg ut att trivas inför den jublande publiken. Emil Georgsson kom fri men slagskottet stoppades av Ljung i AIS-kassen. Mattias Elfström var tillbaka i laget och vaskade fram några lägen. VIK kändes hetare än sina motståndare och vann de flesta närkamperna.

Därför kom gästernas reducering något oväntat. VIK hade numerärt överläge när Joacim Hedblad missade ett direktskott. Almtunas Jacob Svensson och Ludvig Nilsson flög iväg i en två-mot-en-situation där den förstnämnde överlistade Fransson.

Det ven puckar runt Fransson även kort efter Almtunas mål, men målmannen höll emot. Istället kunde Jacob Tenemyr sätta spiken i kistan när han, framspelad av Pierre Gustavsson, sköt in 4-1 under armen på målvakten. Pierre Gustavsson skulle också bli målskytt ett par minuter senare när han - urläckert - smekte in pucken under Ljung.

Fakta och plusbetyg:

Västerviks IK – Almtuna IS 5-1 (1-0, 1-0, 3-1)

Plivit Trade-Hallen

HockeyAllsvenskan, omgång 18

Första perioden: 1-0 (14:07) Victor Öhman (straffslag) spel fyra mot fem

Andra perioden: 2-0 (01:10) Dan Pettersson (Victor Öhman, Oskar Drugge) spel fem mot fyra

Tredje perioden: 3-0 (04:32) Victor Öhman (Patrik Blomberg, Christopher Fish), 3-1 (09:26) Jacob Svensson (Ludvig Nilsson) spel fyra mot fem, 4-1 (14:32) Jacob Tenemyr (Pierre Gustavsson), 5-1 (16:18) Pierre Gustavsson (Christopher Fish)

Skott: 5-7, 5-15, 8-2

Utvisningar: VIK 6x2 min, AIS 4x2 min

Domare: Peter Lyth