Oj vilken pärs Västerviks IK!

Västerviks IK fortsätter att fira triumfer mot Björklöven. Men den var på vippen att man tappade en 4-1-ledning i tredje perioden i kväll. Till slut vann man dock med 5-3 efter avgörande i tom kasse.

I slutet av den andra perioden gjorde Mattias Elfström 4-1 för Västervik mot Björklöven - en ledning som VIK sedan aldrig släppte från sig, även om det blev väldigt nervöst på slutet.

Ishockey2018-01-19 20:29

Västervik inledde matchen bra. Man var lite rappare, hade ett lite högre tempo i passningsspelet och var rörligt i anfallszon.
Drygt sex minuter in i matchen fick VIK spela i numerärt överläge för första gången. Tre sekunder senare låg pucken bakom Adam Werner i Björklövens kasse. Och snyggt var det. Pucken som på ett pärlband från Emil Wahlberg, till Conny Strömberg och så vidare till Victor Öhman som direktsköt från sin position mitt i slottet.
Ledningen varade dock bara drygt tre minuter. Björklöven missade först ett jätteläge där pucken gick parallellt med VIK:s mållinje, men kvitteringen kom i nästa anfall.
Samtliga fem VIK-spelare tittade på puck i egen zon, en frispelad Jacob Andersson i Björklöven tackade för det och dunkade in 1-1.
Med 15 sekunder kvar att spela hade VIK-backen Oscar Drugge ett jätteläge, men hans handledsskott träffade stolpen.

I den andra perioden flyttade Björklöven initialt fram positionerna. Tack vare två tidiga VIK-utvisningar fick man stundtals bra tryck, men målen uteblev. Mycket tack vare en riktigt bra spelande Jonas Fransson i Västerviks kasse.
Desto effektivare var Västervik, som tog över matchen mot ett virrigt gästande lag. Victor Öhman hängde sin andra kasse efter fem minuter, Pierre Gustafsson styrde in ett skott från Oscar Drugge efter 13 minuter och strax därefter satte också 4-1, ett välriktat skott från Mattias Elfström. 3-0 i perioden var kanske siffror i överkant. Dock var det stor skillnad mellan lagen avseende målvaktsspel och effektivitet.

Tre minuter in i den sista perioden, när Mattias Elfström satt utvisad, hittade Björklöven in i matchen. Fredric Andersson hittade fram med ett slagskott, som en skymd Jonas Fransson inte hade en chans på.
Efter målet blev det rejäl nerv i matchen. Ännu mer av den varan efter nio meter när Christoffer Fish utvisades två plus två minuter efter att ha skickat in en Björklöven-spelare in i sargen.
Och Lövens reducering till 4-3 lät inte vänta på sig. Återigen puck in på mål mot en skymd Fransson.
VIK var då hårt ansatt och tredje periodens skottstatistik dittills 2-11.

På något sätt lyckades hemmalaget greppa matchen en aning igen, och även tid att andas lite när Björklöven drog på sig en utvisning med fyra minuter kvar att spela. För mycket till powerplay var det sannerligen inte som de drygt 1 200 nervösa själarna på läktarna fick se.
Med knappt två minuter kvar av matchen tog Björklöven ut målvakten i sin kvitteringsjakt.
En minut senare snodde Alexander Viklund pucken i egen zon, åkte sig fri och satte matchavgörande 5-3 för sitt Västervik och tre oerhört viktiga poäng var bärgade.

Tuppar, 3: Oscar Drugge, 2: Kalle Östman, 1: Pierre Gustafsson.