Oklara VM-besked när Sverige portar KHL-spelare

Efter att Finland stoppat spelare som väljer spel i ryska KHL nästa säsong följer Sverige efter. Svenska ishockeyförbundet uppger också att inga spelare som spelat det nyss avslutade KHL-slutspelet är aktuella för VM. –Spelarna som ingick avtal innan kommer att kunna spela, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet.

Lars Johansson, som senaste säsongen spelade SKA S:t Petersburg, under OS i Peking. Arkivbild.

Lars Johansson, som senaste säsongen spelade SKA S:t Petersburg, under OS i Peking. Arkivbild.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ishockey2022-05-02 10:56

Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har Finlands ishockeyförbund bestämt att inga spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong ska få ta på sig landslagsdressen.

Nyheten kom i samband med att Finlands trupp till veckans landslagsturnering Beijer Hockey Games i Stockholm och Tammerfors presenterades.

Några timmar senare följde Sverige efter.

Formellt beslut i vår

– Vi går i den riktning att spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong därmed inte kommer att vara uttagningsbara till våra landslag, men beslutet ska formellt tas av vår förbundsstyrelse först efter säsongen, säger Johan Stark till TT.

– Vi ser helst att inga spelare spelar i Ryssland men samtidigt måste vi respektera om någon väljer att ta det beslutet.

Spelare som skrivit KHL-kontrakt före den ryska invasionen är däremot fortsatt tillgängliga för spel framöver, vilket innefattar VM i Finland senare den här månaden.

– Vår linje är egentligen densamma, de här spelarna som ingick avtal innan kommer att kunna spela, fortsätter han.

– De flesta satt med väldigt dyra kontrakt som de skulle bli tvungna att köpa sig ur och det kan inte alla göra, man måste förstå det. Det är inte vi som är deras arbetsgivare.

Sportslig grund

Under måndagen kom ett pressmeddelande där förbundets tävlingschef, Olof Östblom, sade att inga spelare som spelat KHL-slutspel var aktuella för VM. Så verkar dock inte vara fallet då flera spelare är uttagna till veckans Beijer Hockey Games, Tre Kronors genrep inför VM.

I den svenska truppen finns fyra spelare som varit med i KHL-slutspelet: målvakten Oscar Dansk, Spartak Moskva, backen Anton Lindholm, Dinamo Minsk och centrarna Lucas Wallmark och Joakim Nordström. De två sistnämnda bröt sina kontrakt med CSKA Moskva i början av mars.

Johan Stark berättar för TT att resterande KHL-svenskar som spelat slutspel ratats på sportsliga grunder, alltså inte för deras beslut att stanna kvar och spela i Ryssland.

Bakgrund: Turerna kring Tre Kronor och KHL

24 februari: Ryssland invaderar Ukraina.

4 mars: Som första svenska spelare lämnar Joakim Nordström och Lucas Wallmark KHL. De bryter sina kontrakt med CSKA Moskva och förlorar således runt 13 miljoner svenska kronor vardera.

15 april: Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark säger att KHL-spelare är aktuella för VM i Finland i maj. "Det är klart att vi har diskuterat det. Ur vår synvinkel är det skillnad att gå in i ett avtal innan det (kriget i Ukraina) hände, de visste ju inte det då".

30 april: Adam Reideborn och Klas Dahlbeck blir ryska mästare med CSKA Moskva.

2 maj: Svenska ishockeyförbundet följer Finland och meddelar att spelare som väljer spel i KHL nästa säsong kommer att stoppas från landslaget. Alla spelare som deltagit i KHL-slutspelet meddelas inte vara aktuella för VM i Finland i vår. Senare under dagen finns ändå ett antal svenska KHL-spelare med i truppen till Beijer Hockey Games.


Fakta: Svenskar som spelat i KHL-slutspelet

CSKA Moskva: Adam Reideborn, Klas Dahlbeck, Joakim Nordström, Lucas Wallmark.

Dinamo Minsk: Malte Strömwall, Adam Almquist, Anton Lindholm, Mattias Tedenby.

Spartak Moskva: Oscar Dansk, Tim Heed, Emil Pettersson.

Dynamo Moskva: Oscar Lindberg, André Petersson, Anton Wedin.

Severstal Tjerepovets: Robin Press, Jakob Stenqvist.

Metallurg Magnitogorsk: Linus Hultström, Linus Videll.

Barys Nur-Sultan: Olle Alsing, Eric Martinsson, Jacob Berglund, Jakob Lilja.

SKA S:t Petersburg: Lars Johansson, Oscar Fantenberg.

Traktor Tjeljabinsk: Lawrence Pilut.

Källa: KHL, Hockeynews.


Fakta: Truppen till Beijer Hockey Games

Målvakter: Oscar Dansk, Spartak Moskva, Magnus Hellberg, Detroit, Marcus Högberg, Linköping.

Backar: Christian Folin, Frölunda, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Filip Roos, Skellefteå, Jesper Pettersson, Linköping, Anton Lindholm, Dinamo Minsk, Calle Själin, Leksand, Jonathan Pudas, Skellefteå.

Forwards: Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Linus Karlsson, Skellefteå, Max Friberg, Frölunda, Oskar Lang, Leksand, Lucas Wallmark, klubblös, Elmer Söderblom, Frölunda, Joel Kellman, Växjö, Anton Bengtsson, Rögle, Joakim Norström, klubblös, Jonathan Berggren, Grand Rapids Griffins, Nils Åman, Leksand, Mathias Bromé, Davos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!