Ordföranden: "Därför kan vi inte ställa in matchen"

Vimmerby Hockey vill inte spela kvällens match mot Nybro Vikings. VH har fått två bekräftade fall av covid-19 inom laget och har ytterligare spelare med symptom. Men Nybro är inställda på att matchen ska spelas. "Vi kan inte fatta beslut om att ställa in matchen", förklarar klubbens ordförande Kim Ahlqvist.

Matchen mellan Vimmerby och Nybro ska spelas, enligt de senaste rapporterna.

Matchen mellan Vimmerby och Nybro ska spelas, enligt de senaste rapporterna.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-11-25 16:57

Under onsdageftermiddagen meddelade Vimmerby Hockey att man fått två bekräftade fall av covid-19 i spelartruppen. Det skedde bara timmar innan VH-laget skulle åka till Nybro för att möta Vikings på kvällen. Vimmerby har uttryckt en önskan om att skjuta upp matchen – men vid 16-tiden var matchen fortfarande tänkt att spelas enligt plan. 

Nu berättar Nybro Vikings ordförande, Kim Ahlqvist, om hur han och klubben ser på situationen. 

– Vad ska man säga? Vi vet om att det är en allmän smittspridning i hela länet och landet, så vi kan inte göra så mycket från vår sida. Det vi gör är att söka tävlingschefen och ställa frågan till förbundet, vilket vår klubbchef jagar på. Vi har ett verksamhetsprotokoll att följa och att vi som enskild förening ska ställa in en match ser vi inte som lämpligt eller rimligt. Det får förbundet ta ställning till om man ska göra, säger Kim Ahlqvist. 

Kan du förstå att Vimmerby vill ställa in matchen?

– Ja, absolut. I sak har vi i Nybro inget emot att ställa in, förutom att matcherna ska spelas ifatt. Vi kan inte fatta beslut om att ställa in matchen. Det har tagits fram ett protokoll som stöd och hockeyförbundet får fatta besluten. Vi har haft en dialog med Vimmerby under hela dagen och vår klubbchef söker förbundet. Jag förutsätter att Vimmerbys också gör det. 

Har ni inte fått något svar från förbundet?

– Nej, Rasmus (Aro, klubbchef) jagar fortsatt på där. 

Enligt Vimmerby Hockey vill Nybro att matchen ska spelas. Ordföranden Kim Ahlqvist vill inte kommentera det. 

– Jag kan inte kommentera det. Det är tränarna och spelarna som får säga sitt. Till syvende och sist så är det dem som ska ut på isen. Vår inställning är att följa verksamhetsprotokollet. Samtidigt går folkhälsan före hockeyn, säger han. 

Troja/Ljungby hade ett liknande läge som Vimmerby inför onsdagkvällens möte med Halmstad. Flera spelare i Trojas A-trupp hade uppvisat symptom och i tisdags fick man ett bekräftat fall av covid-19 på en person som varit med runt A-truppen. Deras match mot Halmstad ställdes in.

Enligt regelverket krävs det att ett lag har fem bekräftade fall inom laget alternativt starkt misstänkta fall med läkarutlåtanden för att en match ska ställas in. 

Tycker du att verksamhetsprotokollet är tydligt när det kommer till dessa frågor?

– Jag kommer inte att kommentera vårt verksamhetsprotokoll, säger Kim Ahlqvist. 

Hur går ni nu vidare efter det här?

– Vi fortsätter jaga förbundet och hoppas att de svarar innan matchen startar. Vi hoppas att få ett definitivt besked innan matchen, men gärna så tidigt som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!