Örebro förlängde segersviten på hemmais

Först uppmärksammades han inför sin 300:e match i den rödvita tröjan. Sedan visade Gustav Backström vägen med en läcker framspelning - och Örebros hemmatrend i hockeyborgen håller i sig efter 3-1 mot Timrå. –Det är otroligt stort och ärofyllt att få vara i den här klubben så länge, säger den 27-årige backen till TT.

Gustav Backström spelade sin 300:e match för Örebro, där laget vann mot Timrå. Arkivbild.

Gustav Backström spelade sin 300:e match för Örebro, där laget vann mot Timrå. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-02-05 17:45

Efter ett längre coronabreak tog hans Örebro i förra veckan tre trepoängare på fyra dagar i Behrn arena. Och på lördagseftermiddagen kom alltså fjärde raka hemmasegern mot bottenlaget Timrå – och nu är närkegänget uppe på sjätte plats i tabellen. Detta sedan Malmö senare under kvällen segrat mot Växjö, som nu ligger två poäng efter Örebro på en niondeplats.

Örebro fick dock en tuff start då Timrås Jens Lööke ostört styrde in första målet efter åtta minuter.

Men när två minuter återstod av första perioden stötte Örebrocentern Jani Lajunen in 1-1 i tom kasse, snyggt framspelad av Gustav Backström efter rena klapp-klapp-spelet.

– (Emil) Larsson lägger ut en bra puck, sen är första tanken att jag ska skjuta, men jag ser att Jani står där vid bortre så då var det bara att lägga in den till honom, säger Backström.

En speciell match

Andra perioden förblev sedan mållös då både Örebros Jhonas Enroth och Timrås Jacob Johansson visade klass och täppte till sina burar. Men drygt sex minuter in i tredje perioden klev Örebros glödheta och poängglada forwardsduo fram. Robin Kovacs snurrade i gästernas zon och serverade läckert pucken vidare till Linus Öberg som satte 2-1 och ganska enkelt kunde göra sitt tionde mål för säsongen.

I slutminuterna blev finländaren Jani Lajunen tvåmålsskytt när han skickade in 3-1 i tom bur.

Landslagsmeriterade Gustav Backström, som spelat för Örebro i tio raka säsonger, och som inför nedsläpp uppmärksammades inför publiken då han gjorde sin 300:e match i Örebro Hockey-tröjan medgav att matchen var speciell.

– Absolut, visst var den det. Det här är ju en klubb som ligger mig varmt om hjärtat, hoppas det blir många år till här.

Vill slå Weinstocks rekord

Att Backström som är fostrad i Guldsmedshytte SK ska slå Henrik Löwdahls klubbrekord på 673 A-lagsmatcher - ser han själv inte som rimligt. Men att ta sig förbi Marcus Weinstock, som kom upp i totalt 507 Örebromatchen, känns däremot möjligt.

– Jag skulle vilja slå Weinstock, det är målet. När jag kom upp här som junior så sa han själv att är det någon som ska slå mig så är det väl du. Jag hade svårt att tro det där och då, men nu siktar jag på det.

TT: Du gjorde mål i förra hemmamatchen mot Oskarshamn. Och nu en läcker assist på kontot. Poängen börjar komma.

– Jag brukar inte producera så många poäng, men det är kul att kunna bidra till laget nu. Jag är ju en ganska defensiv back, men den här säsongen har jag börjat jobba på mina offensiva kvalitéer så det är roligt att man få utdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!