Örebro ordnade en femte semi: "Jätteskönt"

Han dundrade in pucken två gånger om från blå – och Nick Ebert blev den givne hjälten när Örebro skakade om guldfavoriten igen i 3–2-segern i Behrn arena. Nu väntar en avgörande semifinalmatch i Växjö. –Det känns jätteskönt. Vi var ju tvungna att vinna, annars hade säsongen varit över, säger Ebert till TT.

Örebros Emil Larsson jublar efter sitt 2–0-mål i semifinalen mot Växjö. Nu väntar en femte och avgörande match.

Ishockey2021-04-27 23:54

Men den högdramatiska och målsnåla matchserien lever alltså vidare. Strax före midnatt i torsdags vann Växjö första mötet med 3–2 efter förlängning. Sedan vann Örebro med 1–0 och därefter blev det samma siffror, men till Lakers.

Och på tisdagskvällen tvingade Närkegänget fram en direkt avgörande semifinal i Växjö på torsdag.

– Nu ser vi fram emot match fem. Och det gäller att vi startar på samma sätt som vi gjorde nu. Det kan ju bli sista matchen för i år så nu kommer vi ge allt och spela vår bästa hockey, säger Nick Ebert.

Fräckt mål

Hemmalaget kom ut starkt och var rejält påkopplat i första perioden. Efter en kvart presenterade Nick Ebert sig när han dundrade in första målet i krysset från backposition i powerplay.

Den hårdskjutande amerikanen, som även gjorde mål i powerplay i första semifinalen i Växjö, har verkligen hittat slutspelformen.

Och ganska omgående i andra perioden vallade Örebroforwarden Emil Larsson finurligt och fräckt in 2–0 från bakom buren via målvakten Erik Källgren, som innan dess gjort ett par räddningar och tappat klubban.

– Jag såg att han inte hade klubban och kände att pucken bara skulle in. Så jag vallade in den riktigt snyggt på skridskon, säger Emil Larsson.

– Skönt att spräcka målnollan i den här semin också, tillägger Larsson som gjorde fyra mål i kvartsfinalserien mot Leksand.

Matchstraff

Läget blev ännu tuffare för Växjö i slutet av perioden när backen Tim Erixon åkte på matchstraff då han delade ut en crosschecking mot halsen på just Emil Larsson.

Men experten Niklas Wikegård var kritisk till domslutet.

– Emil Larsson spelar ibland ett spel som är ovårdat och hårt. Jag förstår att han får ont när han får en klubba vid sidan. Men fan, jag tycker det är tufft, utbrast Wikegård i C More.

Emil Larsson själv förstod inte kritiken.

– Äh… jag får en crosschecking på nacken. Och reglerna är att man inte får göra det, så domarna tog rätt beslut.

Tidigt i tredje perioden klippte sedan Nick Ebert till igen från blå och satte sitt andra mål för kvällen och 3–0 bakom Erik Källgren.

Sedan blev det nerv och dramatik. Bara några minuter därefter reducerade Jack Drury när han petade in pucken bakom Örebromålvakten Jhonas Enroth. Och efter knappt halva tredje perioden var det Christian Folins tur att trycka in 2–3 från blå. Men närmare än så kom alltså inte gästerna – trots ett rejält tryckt på slutet.