Örebros hjälte: "Framför allt en lättnad"

Örebro vann det avgörande mötet med Brynäs med 4–2 i Behrn arena – och är därmed klart för kvartsfinal mot Luleå i SHL-slutspelet.

Örebros Rodrigo Abols (#18, längst bak) jublar med Kristian Näkyvä, Daniel Audette och Robin Kovacs efter ett mål i den första kvartsfinalen mot Brynäs. Arkivbild.

Ishockey2022-03-29 21:51

Återigen var det Närkelagets superkedja som klev fram och visade vägen i den högdramatiska tillställningen.

– Det är framförallt en lättnad att vi lyckas ta oss igenom det här och vända underläge igen, säger matchhjälten Linus Öberg.

I lördags körde Örebro fullständigt över Brynäs i Gävle i den första åttondelen när kedjan med Linus Öberg, Rodrigo Abols och Robin Kovacs hade stor show och låg bakom sex mål.

I returen på måndagen kunde Örebro punktera matchserien på hemmais – men Brynäs ville annat – vann med 3–0 och tvingade fram ett tredje möte.

Så ett dygn senare, på nytt i Behrn arena, slog alltså Örebro in den andra matchbollen när den formtoppade kedjan återigen klev fram i slutperioden.

Hyllar laget

Men Linus Öberg själv var noga med att istället framhålla lagbygget Örebro.

– Vi har många som gör det bra. Alla har sin roll för att det ska bli bra. Det hårda jobbet, att vinna kamper, det är det som lägger grunden för det här.

Båda lagen var påkopplade från start och det var rejäla slutspelskänslor ute på isen. Efter sex minuter styrde Brynäs lagkapten Anton Rödin in första målet i nättaket bakom Örebromålvakten Jhonas Enroth. Men kort därefter kvitterade Robert Leino när han skickade in en backhand i powerplay.

Brynäs tog sedan över i mittenperioden – och strax innan andra pausvilan återtog gästerna ledningen när Oscar Birgersson släppte pucken bak till Oscar Eklind som satte den intill stolpen.

– Vi behöver hitta tillbaka till första perioden. Vi tappar intensiteten, det är ett kliv tillbaka. Hela laget behöver kliva fram, vi ska göra det tillsammans, sade Örebros Robin Kovacs till C More efter andra perioden.

Och precis som i första åttondelsfinalen så var det alltså Robin Kovacs själv och kedjekompisarna Linus Öberg och Rodrigo Abols som visade vägen i tredje perioden.

Abols femte mål

Dryga minuten in i perioden utjämnade först Abols till 2–2 när han tryckte in en retur i öppen bur – återigen i numerärt överläge. Lettländaren gjorde därmed sitt femte mål i matchserien.

Tio minuter senare styrde Linus Öberg snyggt in 3–2 förbi målvakten Veini Vehviläinen efter att Kristian Näkyvä dundrat iväg pucken från blå. Jani Lajunen satte till sist 4–2 i tom bur.

– Jo, det var fruktansvärt skönt att får en touch på Näkyväs skott. Jag hade varit inne på två bakåt innan, så det var oerhört skönt att få revanschera sig lite på det sättet, säger Öberg.

TT: Nu väntar Luleå på bortais på torsdag i den första kvartsfinalen.

– Det ska bli kul. Kvartsfinal, slutspel, det ska bli fantastiskt, det är bara att åka hem och ladda om nu.