Oscars hyllning till VH-spelaren: "Vill tacka honom"

Oscar Josefssons ishockeykarriär började i Oskarshamn och tog slut i Norrahammar. Men den tog fart i Vimmerby, menar 26-åringen när han nu bestämt sig för att lägga klubban, skridskorna och hjälmen på hyllan. "Jag fick en chans som jag kanske inte hade förtjänat då", säger Josefsson till Sporten.

Oscar Josefsson har spelat i bland annat Vimmerby Hockey, IK Oskarshamn och HC Dalen. Nu är karriären över.

Oscar Josefsson har spelat i bland annat Vimmerby Hockey, IK Oskarshamn och HC Dalen. Nu är karriären över.

Foto: Haris Dreco/Bildbyrån/Arkiv

Ishockey2021-04-27 20:30

De tre senaste säsongerna har forwarden Oscar Josefsson gnuggat på i Hockeyettan med HC Dalen och gjort stor nytta för laget från Norrahammar. Ni som kan er division 1-hockey vet att Dalen var en av de stora överraskningarna under vintern och stod för en kanonsäsong. 

Den tog slut i åttondelsfinalen mot Mariestad – och för Oscar Josefsson tog också karriären slut just där och då. 

– Beslutet har vuxit fram under en tid, så det är inget som kommit över en natt. Jag hade kontrakt med Dalen även nästa säsong men i takt med att jag hittat rätt med min utbildning så visste jag att jag skulle komma till det här beslutet förr eller senare, förklarar han och fortsätter:

– Nu har jag fått en så pass bra tjänst som jag trivs med att jag måste lägga hockeyn åt sidan. Division 1-livet är tufft på många sätt, speciellt när man ska träna varje dag vid klockan 17 som Dalen ska göra nästa säsong. Då funkar det inte tidsmässigt med jobbet.

När vi ber honom blicka tillbaka på sin karriär så tar han snabbt avstamp vid sin tid i Vimmerby Hockey. Där var där det började för IK Oskarshamn-produkten Josefsson, enligt honom själv. Efter en säsong med Nässjö HC i "tvåan" 2014/2015 fick han chansen på högre nivå – och tog den.

– Ja, jag erbjöds en try-out med Vimmerby av Daniel Stolt, som var sportchef. Jag fick en chans som jag kanske inte hade förtjänat då, eftersom jag inte hade presterat jättebra innan det. Det var också då jag fattade att jag måste träna, haha. 

Den sista detaljen var något som en viss Pierre Gustavsson, numera slitvarg i Vimmerby Hockey, hjälpte honom med. 

– Jag vill verkligen tacka Pierre för det. Han spelade i Västervik då men vi kom överens om att vi skulle träna ihop under sommaren. Vi kände varandra sen tiden i Oskarshamn då vi spelade tillsammans. Det var då jag förstod vad det innebär och han var en stor del till att jag började träna ordentligt, menar Josefsson.

Det blev två säsonger – mellan 2015 och 2017 – i VH-dressen för forwarden, som gjorde 32 poäng på 76 matcher. Efter det väntade ännu en try-out, också den ett hack upp i seriesystemet. 

– Det var med Oskarshamn, som höll till i Hockeyallsvenskan på den tiden. Tyvärr blev det inte så mycket speltid för mig under den säsongen och med facit i hand så var jag inte riktigt redo. Det var ändå kul att få visa upp sig och det är absolut en höjdpunkt för mig. 

Kapitlet med moderklubben avslutades efter en säsong. Istället väntade nya utmaningar i Småland, återigen i Ettan. Valet föll på HC Dalen. 

– Jag visste redan då att jag ville plugga, vilket var en stor anledning till att jag gick till Dalen. 

Hade du någon kontakt med Vimmerby då?

– Stolt och jag snackade lite grann, men VH var ett uttalat topplag då. Jag ville testa något annat och se vilken spelare jag är, med en mer framskjuten roll. 

Flytten till Dalen var början på slutet för Josefsson...eller "hockeynörden" som han kallar sig själv. 

– Haha, jag har varit den största hockeynörden i varje lag. När jag berättade för mina lagkamrater att jag skulle sluta så blev många chockade, just för att jag är så nördig när det gäller hockeyn. 

Och vad ska du göra i framtiden, förutom att jobba?

– Vi får se. Det kommer bli tufft, inte minst för min sambo som får dras med mig hemma hela tiden. Nej, men jag får hitta något annat att göra.

En sak är i alla fall säker när det kommer till 26-åringen. Hockeyn kommer att ha en plats i livet trots att han själv inte spelar. 

– Jag har följt min moderklubb IKO så gott jag kunnat. Nu kanske jag får ännu mer tid att följa dem. Då kan jag också bli lite mer av en läktarexpert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!